Domů Aktuality Na krajském úřadě se konalo setkání se zástupci Armády ČR, představili stav příprav na vybudování výcvikového střediska v Radošově

Na krajském úřadě se konalo setkání se zástupci Armády ČR, představili stav příprav na vybudování výcvikového střediska v Radošově

Po roce se opět sešli zástupci kraje, měst a Armády ČR, aby projednali současný stav a postup prací na vybudování nového výcvikového centra základní a odborné přípravy v Radošově, které bude součástí Vojenského újezdu Hradiště.

„Schůzka se členy Armády České republiky se koná každý rok a my tak získáváme vhled do aktuální situace kolem vybudování výcvikového střediska v Radošově, kam by měly být přesunuty vybrané odborné kurzy. Setkání se vždy účastní také starostové přilehlých obcí, abychom je ujistili, že vybudování výcvikového střediska nepřinese další zátěž obcím samotným ani jejich obyvatelům,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.   

Plukovník Jan Bačik představil budoucí činnosti výcvikového centra v Radošově. Právě zde by mělo absolvovat základní přípravu ročně zhruba 960 osob a odbornou přípravu na 1200  řidičů. Do Radošova plánuje armáda přemístit také odborné kurzy taktické a střelecké přípravy, pyrotechnické kurzy, kurzy pro vojenské hasiče a přípravy pro zahraniční operace.         

Dle plánu bude stávající areál doplněn o výstavbu inženýrských sítí, pracovně pobytové zóny, zázemí pro ubytování vojáků, skladovací prostory, sklady zbraní, technické zázemí v podobě autoparku pro vojenskou kolovou techniku, kuchyň a společenské zázemí.         

Zástupci obcí se zajímali o to, zda nedojde k omezení leteckého provozu na severním okruhu, který využívá letecká škola a který zasahuje do vojenského prostoru. Bude proto svolána ještě koordinační schůzka, kam bude přizván také armádní specialista vzdušných sil, který vysvětlí způsob a organizaci provozu.

V případě, že přípravné fáze půjdou podle plánu a budou zajištěny finanční zdroje, výstavba výcvikového centra v Radošově by měla být zahájena v roce 2024, dokončena pak v roce 2027. 

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 30. 9. 2021 - 09:46