Domů Aktuality Pracovníci dohledové služby pomohou zvýšit bezpečnost ve školách

Pracovníci dohledové služby pomohou zvýšit bezpečnost ve školách

​Školy, které chtějí zvýšit bezpečnost ve svých prostorách, budou moci zřídit dohledovou službu. Jak na to, jim poradí nová metodika zpracovaná odborem bezpečnosti a krizového řízení Krajského úřadu Karlovarského kraje. Unikátní metodický  dokument sjednocuje přístup k této problematice a upravuje působení dohledové služby ve školách.
Po tragické události na obchodní akademii ve Žďáru nad Sázavou v roce 2014 se řada škol v České republice začala aktivněji zabývat zajištěním bezpečnosti svých žáků a to především v souvislosti se vstupem nepovolaných osob či agresivních útočníků do budovy školy. „Školská zařízení jdou většinou cestou moderních technologií, pořizují kamerové a elektronické docházkové systémy. Ty může ale doplnit také lidský faktor, tedy pracovník dohledové služby, který zajistí prvotní kontakt s osobami vstupujícími do školy. Díky němu lze minimalizovat riziko, kdy neoprávněně vstoupí agresor. Metodika radí s vhodným postupem pro výběr pracovníka dohledové služby i se sestavením optimální pracovní náplně vzhledem ke specifikům každé školy. Věřím, že dokument pomůže zřizovatelům škol a jejich ředitelům, proto jsme jej elektronicky rozeslali do všech obcí v Karlovarském kraji,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

Metodický dokument s názvem Dohledová služba je též umístěn na Bezpečnostním portálu​ Karlovarského kraje. Dále bude vydán i v tištěné podobě a jeho distribuce se uskuteční v rámci prezentace metodiky. Využít ji budou moci také Ministerstvo vnitra ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 5. 2021 - 15:55