Domů Aktuality Vydejte se do Jáchymova a zažijte atmosféru tradiční akce „Noc kostelů“

Vydejte se do Jáchymova a zažijte atmosféru tradiční akce „Noc kostelů“

Opět po roce se otevřou brány sakrálních památek v Karlovarském kraji, a to v rámci akce s názvem Noc kostelů. I přes nutnost dodržování hygienických pravidel a dalších nařízení mohou zájemci navštívit vybrané kostely a modlitebny v regionu. Bohatý kulturní program a možnosti prohlídek nabízí například v Jáchymově.

Letošní Noc kostelů připadá na pátek 28. 5. 2021. V tento den v 17 hodin otevřou své brány kaple sv. Anny, kostel sv. Jáchyma, evangelický kostel Spasitele a kaple sv. Jana Nepomuckého v Jáchymově. Pro návštěvníky bude nachystán zajímavý program včetně svěcení dřevěného kříže – nové dominanty města.

Jedním z pořadatelů Noci kostelů v Jáchymově je Nadace st. Joachim, která se rozhodla ve spolupráci s městem instalovat dřevěný kříž na Jánském vršku u kaple sv. Jana Nepomuckého. Město tak bude mít novou dominantu na skále pod kaplí sv. Jana. Kříž je z dílny Jakuba Kostura a dosahuje výšky zhruba čtyř metrů. Slavnostního svěcení kříže, jež se uskuteční v 19 hodin, se ujme emeritní biskup František Radkovský. Kříž bude symbolikou soudržnosti obyvatel během pandemie a zároveň i tichou vzpomínkou na zemřelé během covidové pandemie.

Hudebním vystoupením v kostele sv. Jáchyma oslaví svou premiéru nově vzniklá kapela „Zavěšený kafe“, finalista letošní soutěže Top RoofTop Talenty 2021. Před kostelem sv. Jáchyma budou moci návštěvníci zhlédnout baletní vystoupení hudebně taneční dvojice Impropluskontra Tomáše Nováka a Markéty Kuttnerové.Pod vedením Elišky Failové bude připraven pohybový workshop „S hlavou v oblacích“. Zájemci si budou moci vyzkoušet akrobacii na kruhu a šále. 

Výstavu pod názvem „I Bůh se rád zasměje“, kterou speciálně pro letošní Noc kostelů připravil Klub kreslířů a humoristů Tapír, zhlédnou návštěvníci v kapli sv. Jana Nepomuckého, kde bude rovněž u příležitosti letošního výročí 300 let od blahořečení Jana Nepomuckého vystavena vzácná kniha z roku 1730 s příběhem života a smrti tohoto světce. Kniha pochází ze soukromé sbírky.

Časy prohlídek památek nejsou pevně stanovené, lidé se tak budou volně procházet mezi všemi čtyřmi otevřenými objekty. Symbolickou tečkou za akcí bude píseň Ave Maria, která zazní do údolí od kostela sv. Jáchyma.

První Noc kostelů se uskutečnila v Rakousku v roce 2005. Myšlence o konání této akce ale předcházela spíše náhoda, kdy kostelník nechal v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu otevřený kostel a zjistil, že právě otevřené dveře ve večerní atmosféře jsou pozváním pro kolemjdoucí.  A tak vznikla tato velmi milá tradice, která postupně vzbuzovala takový zájem, že v roce 2009 poprvé, už ne dílem náhody, proběhla i u nás.   

Více informací a seznam duchovních památek, které se k letošnímu ročníku připojily, naleznete na webových stránkách akce Noc kostelů.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 26. 5. 2021 - 10:11