Domů Aktuality Lípy v Hřebenech získaly stříbro v anketě Strom roku 2020

Lípy v Hřebenech získaly stříbro v anketě Strom roku 2020

​Stříbrnou příčku obsadily v tradiční anketě Strom roku 2020 lípy v Hřebenech na Sokolovsku. Mezi 12 finalisty z celé republiky zvítězila jabloň u Lidmanů z Machova na Náchodsku. Bronz patří dubu jménem Hugo z Lednice v Jihomoravském kraji. Anketu pořádá Nadace Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Karlovarský kraj měl ve finálovém kole hned dva zástupce, kteří se ucházeli o titul Strom roku. Jednalo se o dvě lípy velkolisté v Hřebenech nedaleko hradu Hartenberg a borovici černou v zámecké zahradě ve Valči. Příběh lip velkolistých v Hřebenech přitom sahá hluboko do historie. Místní obyvatelé i lidé ze sousedních obcí si jejich okolí natolik oblíbili, že pod korunami umístili lavičky a sochu Panny Marie. Pod lipami tak vzniklo místo komunitního setkávání. 

Prostřednictvím ankety se Nadace Partnerství snaží podporovat a motivovat veřejnost k péči o významné stromy a k novým výsadbám. Celonárodní soutěž se koná již od roku 2002. Kompletní výsledky a počty hlasů najdete na stránkách ankety​.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 21. 10. 2020 - 16:18