Domů Aktuality ​Do kraje zavítala velvyslankyně Kanady

​Do kraje zavítala velvyslankyně Kanady

​Velvyslankyně Kanady Barbara C. Richardson, která přijela na pracovní návštěvu do našeho regionu, se v pondělí setkala s náměstkem hejtmanky pro oblast dopravy a silničního hospodářství Martinem Hurajčíkem. Na krajském úřadě společně hovořili například o rozvoji lázeňství či o útlumu těžby a chystaných opatřeních.

Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík v úvodu setkání seznámil velvyslankyni se specifiky našeho regionu, přičemž velká část rozhovoru byla věnována právě lázeňství. Připomněl, že Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně usilují s dalšími evropskými lázeňskými městy o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Velvyslankyně se v této souvislosti zajímala o procesní záležitosti i přínosy společné nominace. „Jedná se o významný milník v historii našeho lázeňství. V lednu byla na českém velvyslanectví v Paříži slavnostně podepsána nominační dokumentace, která završila mnohaletou intenzivní spolupráci všech zainteresovaných stran. Nyní očekáváme, že lázně navštíví expertní a hodnotící týmy, a přibližně do konce roku bychom měli vědět, jak si stojíme,“ upřesnil Martin Hurajčík.

Řeč byla také o Institutu lázeňství a balneologie, který se v nedávné době rozhodl založit Karlovarský kraj. Organizace by měla vytvářet potřebné klinické studie o vlivu a působení přírodních léčivých zdrojů na lidský organismus a zpracovávat technické manuály pro lázeňské hotely a balneoprovozy. Velvyslankyně prozradila, že i Kanada se může pochlubit termálními prameny. Ty se nacházejí ve Skalnatých horách a dosahují velmi vysokých teplot. Na rozdíl od našich však nejsou kvůli vysokému obsahu síry určeny ke konzumaci, ale pouze ke koupelím a relaxaci.

Během společné diskuse se rovněž hovořilo o chystaném útlumu těžby. Kanada patří mezi významné hráče na celosvětovém uhelném trhu a v této souvislosti by se jistě mohla podělit o cenné zkušenosti. Náměstek hejtmanky informoval o záměru BMW, které chce v lokalitě bývalé Velké podkrušnohorské výsypky vybudovat polygon pro testování autonomních vozů. Zkušební centrum, kde mají vzniknout stovky atraktivních pracovních míst, má zahájit provoz do konce roku 2022. Velvyslankyni zajímalo, proč si německý automobilový koncern zvolil právě Sokolovsko. „Automobilka si vybírala z více než 80 míst a hlavní roli zde sehrála zejména dobrá dostupnost a vlastnické poměry, kdy pro ně bylo daleko jednodušší získat prostory pro výstavbu centra a nemuseli řešit složitý výkup pozemků,“ uvedl Martin Hurajčík. Zároveň dodal, že v budoucnu by společnost mohla spolupracovat i s dopravní fakultou ČVUT, která chce v našem regionu zřídit pobočku.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 16. 4. 2019 - 10:32