Domů Aktuality Lidem v kraji slouží nové sanitky s moderním vybavením

Lidem v kraji slouží nové sanitky s moderním vybavením

​Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje má od nynějška ve svém vozovém parku 14 nových sanitních vozů s moderní hlasovou, datovou komunikací a zdravotnickými přístroji. Dále vybavila 17 stávajících vozidel potřebnými technologiemi. Projekt je financován z dotace Evropské unie a z krajského rozpočtu.

​Celkové způsobilé výdaje činí 76 milonů korun, výše dotace z Evropské unie je 64 milionů korun. „Obnova vozového parku záchranné služby včetně vybavení novými komunikačními technologiemi je výrazným posunem k lepšímu.  Záchranáři už delší dobu jezdili staršími vozy s množstvím najetých kilometrů. Postupně se nám podařilo zajistit, aby provoz sanit po celém kraji byl bezproblémový,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Sanity na podvozku Mercedes-Benz Sprinter s pohonem 4x4 a motorem 2.2 biturbo jsou náhradou za starší vozy. Ambulantní prostor je ergonomicky uspořádán tak, aby co nejvíce odpovídal potřebám záchranářů. Ti tak mohou za jízdy ovládat například průtok kyslíku, osvětlení anebo teplotu ve voze přímo ze svého sedadla, aniž by se museli odpoutávat. Sanitky jsou vybaveny novou přístrojovou technikou, a sice defibrilátorem Lifepak 15 a přístrojem pro automatické stlačování hrudníku Lucas.

Nové mobilní technologické vybavení mají nejen nové vozy, ale i ty, které záchranáři využívali už dříve. "Jedná se o tablety pro vypisování elektronické zdravotnické dokumentace, tiskárny, modemy, kamery, navigace se statusovači a GPS jednotkou, vozidlové terminály a radiostanice. Těmito technologiemi je v rámci projektu dovybaveno také 17 stávajících vozů,“ informoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Roman Sýkora.

Důležitou a pro záchranku přínosnou součástí projektu je propojení s ostatními poskytovateli zdravotní péče tzv. služba e-Health. Jedná se zejména o elektronickou podporu sdílení dat o pacientech. „Pro záchrannou službu jsou tyto informace  velmi cenné. Údaje o pacientovi, respektive o historii jeho dosavadní léčby, o lécích, které užívá, se dozví záchranáři již na cestě za ním. Mohou se tak lépe připravit a rychleji a přesněji pacienta ošetřit. Přesnou informaci pak od nich dostanou nemocnice ještě během převozu pacienta,“ vysvětlil výhody systému náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 9. 2015 - 15:51