Domů Aktuality ​Kraj oslaví výročí narození Karla IV.

​Kraj oslaví výročí narození Karla IV.

​V příštím roce uplyne 700 let od narození jednoho z největších panovníků naší historie. Karlovarský kraj si toto významné výročí připomene celou řadou kulturních akcí. V plánu je i vyhlášení nového dotačního titulu pro obce a města, která se do oslav rovněž zapojí.


Karel IV. je oceňován především pro svou moudrost, vzdělanost a diplomatickou obratnost. Za jeho vlády dosáhly české země nebývalého hospodářského a kulturního rozkvětu a jeho odkaz je živý dodnes. A protože je tento panovník úzce spjatý s naším regionem, Karlovarský kraj se rozhodl, že se připojí k oslavám sedmistého výročí jeho narození.

„Karlovarský kraj plánuje na oslavy vyčlenit celkem 3,2 milionu korun. Jejich součástí bude i vyhlášení samostatného dotačního programu s finančním objemem ve výši 1,5 milionu korun. Zúčastnit se ho budou moci obce a města, která v současné době nemohou čerpat příspěvky z oblasti kultury,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Zahradníček.

Kraj bude na přípravě oslav spolupracovat se spolkem Otec vlasti Karel IV., který je zastřešující organizací pro koordinaci národních aktivit. Mimoto odbor kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu již zahájil spolupráci s Pouličním divadlem Viktora Braunreitera na sestavení a organizaci kulturních pořadů pro děti a mládež. Prostřednictvím divadelních představení bude nejmenším představena osobnost velikána i jeho působení v regionu.  Další plánovanou aktivitou je například historicko-turistická hra „Po stopách Karla IV.“ nebo akce pro návštěvníky knihoven s názvem „Noc s Karlem IV.“, která by měla mít obdobný charakter jako čtenářsky oblíbená „Noc s Andersenem“.

Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 6. 2015 - 09:40