Domů Aktuality Zapáchající výpary z odkaliště stále komplikují život lidem v okolí Vřesové

Zapáchající výpary z odkaliště stále komplikují život lidem v okolí Vřesové

Vlivem dlouhotrvajícího teplého počasí se od pondělí 22. července uvolňují páry z odkaliště dehtů ve Vřesové. Páry se šíří nad obydlené části Vřesové, Chodova a Staré Chodovské. Hasiči na místě provedli řadu opatření, naměřené koncentrace škodlivin v okolí by neměly ohrožovat zdraví obyvatel.

Situaci stále sledují krajští hygienici, havarijní štáb Sokolovské uhelné, orgány ochrany životního prostředí. Stav monitoruje hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný ve spolupráci se zástupci Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. Veškerá opatření jsou přímo závislá na změně počasí. Dokud nedojde k výraznému dlouhodobému ochlazení, není možné přistoupit k masivnímu odčerpání dehtové vody z odkaliště a odbagrování usazenin mechanizací. Proto se nadále provádí ochlazování vodní hladiny s cílem snížit odpařování plynů, na místo je opět povolána výjezdová skupina chemické laboratoře, aby prováděla měření koncentrací.
 
Při zvýšené koncentraci unikajících plynů mohou lidé v zasažených oblastech pociťovat bolesti hlavy, zvracení, zažívací potíže. Ve všech případech by neprodleně měli vyhledat lékařskou pomoc. Více informací mohou obyvatelé získat na informační lince 950 370 112.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 7. 2013 - 08:24