Soutěž Regionální potravina se pořádá i v jiných regionech a všude nabývá na popularitě. Zájem o ni mají jak výrobci, tak posléze prodejci a samozřejmě konzumenti. „Je třeba ukázat veřejnosti, že se v našem regionu vyrábějí mimořádně chutné potraviny,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč s tím, že se při hodnocení hledí nejen na to, aby produkty vznikaly v regionu, ale i na to, aby jejich součástí byly z větší části tuzemské suroviny.
Podle náměstka ministra zemědělství Martina Hlaváčka si stále více zákazníků hlídá kvalitu potravin, které kupují. „Naštěstí už mají o regionální výrobky zájem i obchodní řetězce,“ řekl Hlaváček.
Ocenění výrobci (viz výsledky níže) mohou počítat také s propagací ve speciálním katalogu, třeba i na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích. Jak doplnil jeden z organizátorů soutěže, Zdeněk Perlinger, budou se jejich výrobky nabízet na zhruba deseti ochutnávkách. „První z nich se uskutečnila v rámci vyhlášení výsledků a poslední je plánována na říjen v rámci Dne jablek v Mariánských Lázních," lákal Perlinger.
Výsledky 3. ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje 2012:
1) Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.)
1. místo: Hovězí maso ve vlastní šťávě, výrobce: Ivo Černohorský - Jatky Rudolec
2. místo: Hovězí šunka, výrobce: Ivo Černohorský, Jatky Rudolec
3. místo: Ořechový salám, výrobce: Roman Jelen, Cheb
2) Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.)
1. místo: Otovická klobása, výrobce: Prima Karlovy Vary spol. s r.o.
2. místo: Chalupářská slanina, výrobce: Prima Karlovy Vary, spol.s r.o.
3. místo: Chalupářská krkovice, výrobce: Prima Karlovy Vary, spol.s r.o.
3) Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy)
1. místo: Nakládaný kozí sýr, výrobce: Vlasta Hnátková, Luhov
2. místo: Žalmanovský strakáč, výrobce: ing. Alena Králová, Stružná
3. místo: Kozí sýr, výrobce: Vlasta Hnátková, Luhov
4) Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.)
1. místo: Jogurt borůvka, výrobce: Statek Bor ZEOS, spol. s r.o.
2. místo: Boráček kakaový, výrobce Statek Bor Zeos spol.s r.o.
3. místo: Biojogurt s borůvkou, výrobce: Hollandia Karlovy Vary a.s.
3. místo: Selské mléko, výrobce: Statek Bor Zeos spol.s r.o
5) Pekařské výrobky, včetně těstovin
1. místo: Bečovský chléb, výrobce: Stanislav Pytlík, Bečov
2. místo: Žandovský chléb, výrobce: Hnatovo pekařství, Dolní Žandov
3. místo: Rychnovský chléb, výrobce: Antonín Baborovský, Dolní Rychnov
6) Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
1. místo: Karlovarské kapky, výrobce: Karlovarská pekárna Trend s.r.o.
2. místo: Česká tradice, výrobce: Miroslav Marek, Nová Role
3. místo: Karlovarský dort, výrobce: Karlovarská pekárna Trend s.r.o.
7) Alkoholické a nealkoholické nápoje
1. místo: Pivo Permon, světlé 11°, výrobci: Systém NET Line s.r.o., Sokolov
2. místo: Mariánskolázeňská, bylinná hořká, výrobce: ARNIKA - Josef Šmerda a synové
spol. s r.o.
3. místo: Pivo Permon, světlé 120, výrobce: Systém NET Line s.r.o., Sokolov
9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.)
1. místo: Med z doupovských lesů smíšený, výrobce: Josef Šefčík, Šemnice
2. místo: Karlovarský knedlík, výrobce: Pastelákovi, s.r.o., Karlovy Vary
3. místo: Med z doupovských lesů květový, výrobce: Josef Šefčík, Šemnice