Domů Aktuality Na krajském úřadě se konala beseda k pilotáži projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Na krajském úřadě se konala beseda k pilotáži projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Karlovarský kraj se v předstihu před ostatními kraji zapojí do pilotáže projektu takzvaného „středního článku podpory“ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (dále MŠMT). Na vzájemné spolupráci se dohodli zástupci kraje s ministrem školství a stvrdili ji podpisem memoranda. Nyní se uskutečnilo setkání s pracovnicemi MŠMT, které zájemcům zejména z řad pedagogů a ředitelů škol představily podobu projektu.

„Podstatou středního článku je podpora ředitelů základních a mateřských škol, protože ti jsou neustále zavaleni obrovským množstvím administrativy, starostmi o ekonomický provoz a častými legislativními změnami, což jim ubírá čas, který by mohli věnovat své pedagogické činnosti a rozvoji vzdělávací činnosti školy. Střední článek podpory se bude snažit pomoci ředitelům zvládat nepedagogickou a administrativní práci s lehkostí, a to prostřednictvím silné podpory ze strany regionálního a centrálního týmu. V současné chvíli Karlovarský kraj hledá koordinátora a metodiky, kteří se stanou hlavními aktéry pilotáže projektu v Karlovarském kraji,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.        

Mezi hlavní cíle projektu patří nastavení systému komunikace a metodické podpory škol a zřizovatelů, vybudování masivní centrální metodické podpory, regionální individualizovaná podpora mateřských škol, základních škol a zřizovatelů a v neposlední řadě také podpora spolupráce státní správy, samosprávy a dalších aktérů v daném území. Střední článek podpory bude podpůrným systémem pro vedení škol a zřizovatele školských zařízení v regionu.           

„Náš kraj nebyl k pilotáži zvolen náhodně. Patří mezi strukturálně postižené regiony a my chceme využit každou možnost, která jej posune vpřed. Proto chceme být dalším regionem, po okresech Semily a Svitavy, kde již projekt funguje, který bude o krok napřed, bude mít svůj regionální tým metodiků a podporu v oblasti vzdělávání, která si ji rozhodně zaslouží,“ doplnil radní Jindřich Čermák.
 
V Karlovarském kraji zahájí metodický tým činnost v lednu 2023, trvat bude půl roku. Pokračovat pak bude navazující projekt. Nyní jsou vypsána výběrová řízení na obsazení pozic koordinátora a metodiků středního článku. Podrobnosti k pozicím jsou uvedeny na úřední desce na krajských webových stránkách v sekci „volná místa“.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 28. 11. 2022 - 07:42