Domů Aktuality ​Krajští radní jednali s náměstkem ministra pro místní rozvoj

​Krajští radní jednali s náměstkem ministra pro místní rozvoj

​Náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň zavítal na krajský úřad, kde společně s hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem a radními Patrikem Pizingerem, Vítem Hromádkem a Robertem Pisárem hovořil o tématech regionálního rozvoje. Řešila se nejenom problematika dotací a financování projektů, ale také konkrétní oblasti, do kterých by měla být podpora v našem kraji směřována, jako je podpora bydlení nebo například obnova opěrných zdí.

Radim Šršeň je mezinárodní expert v oblasti evropských fondů a místního rozvoje. Českou republiku zastupuje v Evropském výboru regionů, který se každý měsíc schází v Bruselu a řeší na půdě Evropské unie problémy obcí, měst a krajů a podporu regionálního rozvoje. Jako náměstek ministra pro místní rozvoj má pak na starosti národní dotační tituly. „Příznivá zpráva je, že řada témat se buď již připravuje, nebo se na základě našich podnětů připravovat bude. Ve schvalování jsou programy na dotační podporu výstavby nájemního bydlení. Zkouší se na jednom z dotačních programů průběžné financování a mělo by se aplikovat i u dalších. Tím by se snížila finanční náročnost na předfinancování projektů. Náš region a jeho části budou bonifikovány v rámci některých dotačních programů, aby se snížily rozdíly v jejich úrovni a budoucím rozvoji. Příští rok by do takových oblastí mělo být zařazeno i dosud chybějící Ašsko, což je velmi pozitivní,“ upřesnil po společné schůzce hejtman Petr Kulhánek.

Během téměř tříhodinového jednání se ale řešila také možnost financování projektů na zajištění opěrných zdí v obcích našeho regionu. „Apelovali jsme na specifické programy ze strany MMR na konkrétní oblasti, v našem kraji právě na státní podporu sanace a rekonstrukce opěrných zdí, kterých jsou v obcích a městech našeho členitého regionu desítky kilometrů. Diskutované podněty mají i konkrétní termíny kontroly a plnění, takže se k nim budeme vracet. Zazněla také informace, že do června tohoto roku bude hotov věcný záměr zákona o cestovním ruchu, inspirovaný rakouským modelem, což bude pro náš region také jedna ze zásadních právních norem,“ doplnil Petr Kulhánek.
Datum aktualizace 22. 2. 2023 - 09:04