Domů Aktuality Střední školy v regionu mohou navýšit maximální počty žáků ve třídách

Střední školy v regionu mohou navýšit maximální počty žáků ve třídách

​Ředitelé středních škol zřizovaných Karlovarským krajem budou moci nabízet v rámci přijímacího řízení nově až 32 volných míst v jednotlivých třídách. Rozhodlo o tom vedení kraje, které tak reagovalo na příchod silných ročníků i možný zvýšený zájem o studium ze strany žáků ukrajinské národnosti.


Doposavad bylo v rámci přijímacího řízení do prvního ročníku oborů středního vzdělávání povoleno přijímat maximálně 30 žáků. „Provedli jsme průzkum aktuální situace ve školách a zjistili jsme, že celkový počet nabízených volných míst v jednotlivých oborech vzdělání je v případě středních škol nižší než počet žáků devátých ročníků základních škol. Zároveň jsme museli pracovat i s faktem, že na území kraje je nespecifikovaný počet žáků ukrajinské národnosti, u kterých je předpoklad, že budou mít zájem o studium na jedné z našich středních škol,“ uvedl krajský radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.

Jednou z možností, jak reagovat na zvýšenou demografickou křivku i příliv žáků z Ukrajiny, by také bylo otevření dalších tříd. „To se však po jednání s řediteli středních škol neukázalo jako vhodné řešení, a to nejen s ohledem na reálnou kapacitu škol, ale také na možné obavy z přijetí uchazečů bez adekvátních studijních předpokladů,“ doplnil Jindřich Čermák.
 
Přijatá změna se týká jak oborů s maturitní zkouškou, tak i s výučním listem, ale prakticky ji ředitelé škol využili v letošním roce pouze u maturitních oborů. V návaznosti na počet přihlášek podaných v prvním kole přijímacího řízení by pak dalším krokem mohlo být v případě gymnázií, u nichž je to kapacitně možné, vyhlášení druhého kola přijímacího řízení se záměrem otevření další třídy.
Datum aktualizace 26. 1. 2023 - 08:54