Domů Aktuality Evropská komise schválila finance pro uhelné regiony

Evropská komise schválila finance pro uhelné regiony

Evropská komise odsouhlasila dotaci pro české uhelné regiony včetně Karlovarského kraje. Jde o celkovou sumu přes 40 miliard korun. V případě Karlovarského kraje se jedná o avizovaných cca 6,2 miliardy korun v rámci Fondu spravedlivé transformace. 
„Velmi vítáme, že Evropská komise schválila finance pro uhelné regiony, mezi které patří i náš Karlovarský kraj. Znamená to možnost postupné přeměny kraje, přechod na nové zdroje energie, vznik nových pracovních míst, rozvoj vzdělávání, vědy a výzkumu. Jsme připraveni peníze využít na uskutečnění strategických projektů a další záměry z území regionu,“ komentoval oznámení z Bruselu hejtman Petr Kulhánek. 

Krajský radní Patrik Pizinger k tomu uvedl:  „Je to skvělá zpráva, kterou jsme dlouho očekávali, každopádně pro Karlovarský
 kraj se tím otevírá velká příležitost podpořit malé a střední podnikání, posílit zaměstnanost a posunout se směrem ke klimaticky neutrální ekonomice.“ Po úvodním zasedání monitorovacího výboru Operačního programu Spravedlivá transformace, které by se mělo uskutečnit 3. listopadu 2022, budou vyhlášeny první výzvy k předkládání projektů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 27. 9. 2022 - 08:37