Domů Aktuality V Hradci Králové debatovali zástupci státu, krajů a sportovních organizací

V Hradci Králové debatovali zástupci státu, krajů a sportovních organizací

​Konference na podporu sportování mládeže znovu otevřela témata, jak by měla vypadat vzájemná spolupráce státu a krajů v oblasti sportu. V den zahájení zimní Olympiády dětí a mládeže, která potrvá v Královéhradeckém kraji do 26. ledna, ji uspořádal Český olympijský výbor, místní hejtmanství a společnost ČEPS. Na akci nechyběl ani hejtman našeho kraje Petr Kulhánek.
Během konference se mluvilo o zlepšení komunikace mezi klíčovými aktéry na poli sportu, o chystané státní novele či o větší podpoře sportovních odvětví. „Přitom náklady na zdravotní péči spojené s nadváhou a obezitou jsou 132 miliard ročně. V roce 1991 jsme tu měli tři procenta obézních dětí, v roce 2021 už 16,4 procenta. Zdroje tu jsou, jen je potřeba vědět, jak je využít a kam si pro ně můžeme sáhnout. Sport pomůže dětem, celé generaci i celé české ekonomice. Budeme zdravější společnost a naplníme myšlenky olympismu, “ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Poslankyně Michaela Šebelová upozornila na paradigma ve společnosti, které podle ní nenahrává pohybu: „Sport už je pro některé lidi neuchopitelný a debata se zužuje jen na povídání okolo peněz. Měli bychom více mluvit o pohybu. Situace kolem elementárního pohybu dětí je alarmující.“  S tím souhlasil i Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru. „Jestli se něco dramaticky nezmění, čeká nás děsivá budoucnost. Dneska je to o tom, že většina dětí, které se hýbou, sportují organizovaně. Tato konference má přinést apel. Jestli jsme před pár lety byli v problémech, pak přišel covid, přišla energetická krize, nyní jsme v situaci, kdy musíme dělat praktické kroky,“ dodal.

Na závěr debatovali o podpoře sportu hejtmani pěti krajů – Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje, Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje, Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje a Rudolf Špoták, hejtman Plzeňského kraje.  Shodli se na tom, že by české sportovní prostředí mělo být jednotnější. Podrobnější informace a rozhovory s jednotlivými aktéry konference najdete na tomto webu.
Datum aktualizace 25. 1. 2023 - 08:31