Domů Aktuality Institut lázeňství a balneologie získal prestižní ocenění Evropské asociace lázní

Institut lázeňství a balneologie získal prestižní ocenění Evropské asociace lázní

Zástupci Institutu lázeňství a balneologie převzali v rámci kongresu Evropské asociace lázní (ESPA) v Piešťanech významné ocenění ESPA Innovatio Award 2022 v oblasti Medical Spa Scientific Research. Tuto cenu obdržel institut za inovativní projektové aktivity a vědecké výsledky.     

„Zisk tohoto ocenění je obrovským úspěchem, který jednoznačně potvrzuje velmi vysokou úroveň výzkumu Institutu lázeňství a balneologie a jeho odborných pracovníků. Kongres, kterého se zástupci ILABu zúčastnili, je významnou událostí pro přední odborníky všech segmentů lázeňství, lázeňských středisek a lázeňské medicíny, také proto nás velmi těší, že právě v této společnosti byl institut oceněn,“ uvedl náměstek hejtmana s gescí v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO Vojtěch Franta.        

Předseda Rady institutu lázeňství a balneologie Ladislav Špišák na kongresu představil výzkumné projekty, vědecké výsledky a plánované inovační aktivity institutu. V rámci panelových diskuzí, jež se zabývaly novými výzvami v oblasti balneologie, také připomněl význam medicíny založené na důkazech a důležitosti zachování tradice evropského lázeňství. Během československého dne kongresu představila pracovnice Institutu lázeňství a balneologie Alina Huseynli výzkumné aktivity zaměřené na využití virtuální reality v lázeňské léčbě, výzkum efektivního přenosu vědeckých výsledků do aplikační oblasti a zmínila také plánované vědecko-výzkumné pracoviště pro digitální technologie v lázeňství, které institutu umožní realizovat další významné komplexní výzkumné studie.   

Kongres připomněl výročí 100 let vzniku Československé balneologické společnosti, jejího vlivu na rozvoj léčebného lázeňství na území Česka i Slovenska, ale i kulturní rozměr lázeňství, výjimečnou architekturu a bohatou historii evropských lázeňských měst. Dalšími diskutovanými tématy byla například také současnost lázeňství a perspektiva jeho budoucího rozvoje.

Institut lázeňství a balneologie je veřejná výzkumná instituce zřízená v roce 2019 Karlovarským krajem. Cílem instituce je obnovit v České republice výzkum v oblasti lázeňství a balneologie. Výzkumné projekty se soustředí zejména na zkoumání objektivních účinků lázeňské léčby na lidský organismus, výzkum přírodních léčivých zdrojů a kulturně historické a socioekonomické aspekty lázeňství. Instituce navazuje spolupráci s lázeňskými lékaři i s dalšími výzkumnými organizacemi v České republi
ce. 
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 29. 9. 2022 - 12:08