Domů Aktuality Literární festival Periferie nabídne autorské čtení i setkání se známými spisovateli

Literární festival Periferie nabídne autorské čtení i setkání se známými spisovateli

Karlovarský kraj podpořil vznik nového literárního festivalu Periferie, jehož 1. ročník proběhne již tento víkend  30. září – 2. října 2022 v Sokolově. Hlavními organizátory jsou slameři Filip Koryta (aka Dr. Filipitch) a Teodor Kravál, kteří  jsou v kraji známí i díky projektu "Budoucnost kraje bez uhlí "pro žáky základních a středních škol. I proto se na festivalu můžete těšit jak na debatu s pedagogy, tak na studentské literární práce.

V pátek 30.  září začíná festival v Městské knihovně Sokolov debatou s učiteli češtiny ze sokolovských středních škol, abychom zjistili, jakou má Sokolov a okolí bohemistickou vizi. Následovat bude autorské čtení studentů, které dokáže, že je periferie líhní literárních talentů,” uvedl Filip Koryta. Páteční program bude pokračovat v Alfa Clubu Sokolov autorským čtením a vystoupením sokolovského rapera Matyáše Macha, jenž je znám především jako MC MATHEUS.
 
Sobotu 1.  října odstartuje v Alfa Clubu workshop lettrismu s výtvarnicí Helen Čubovou a literární Pecha Kucha Night. Během této speciální edice budou pozvaní hosté během striktně daných 10 minut prezentovat 5 zásadních knih svého života. Na festival také zavítá spisovatelka Irena Dousková, autorka knih Hrdý Budžes, Oněgin byl Rusák, Darda nebo Rakvičky. Součástí sobotního programu se stane slam poetry a křest knihy sokolovských rodáků Dr. Filipitche a Tukana “Švagři”.

Nedělní odpoledne 2. října bude patřit dětem, v prostorách sokolovského zámku mohou zhlédnout pohádku v podání karlovarského barda Honzy Kindla. Eliška Fialová pak povede workshop blackout poetry.
Dalším vzácným hostem festivalu bude Stanislav Biler, sociolog, spisovatel a publicista, aktuální držitel ceny Magnesia Litera za prózu. Celý program zakončí v Alfa Clubu koncert skupiny DBLV, laškovného dua, jehož jedna polovina má též kořeny v Karlovarském kraji. „Festival Periferie bude putovní a v dalších letech zavítá i na další místa v našem regionu. Mám radost, že se organizace chopili sami místní rodáci a zároveň úspěšní autoři, kteří jsou jasnou ukázkou toho, že i z periferie se dá skrz literaturu dobýt svět. TĚŽÍME NA PERIFERII je hlavním mottem festivalu,” uvedla Markéta Monsportová, uvolněná zastupitelka Karlovarského kraje pro kreativní odvětví.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 27. 9. 2022 - 13:38