Domů Aktuality Vydejte se za netopýry do dolu Jeroným, do Kynšperka a Osvinova

Vydejte se za netopýry do dolu Jeroným, do Kynšperka a Osvinova

Netopýří noc je každoroční akcí, která nabízí zájemcům možnost sledovat netopýry v jejich přirozeném prostředí a dozvědět se zajímavosti o jejich životě. Na území Karlovarského kraje se noc věnovaná netopýrům odehraje na několika místech.

Netopýří noc u dole Jeroným nabízí možnost setkat se s těmito nočními tvory zblízka. Chybět totiž nebude tradiční večerní odchyt netopýrů do nárazových sítí, během kterého se uskuteční také přednáška o jejich životě, zvycích a prostředí. Večerní program začíná ve 20 hodin, ale již během dne mohou zájemci absolvovat komentovanou prohlídku zpřístupněného středověkého dolu Jeroným. Pokud bude přát počasí, odchyty se budou konat až do brzkých ranních hodin. Průvodcem bude pracovník Správy CHKO Slavkovský les Přemysl Tájek. Netopýří noc u dolu Jeroným se uskuteční v pátek 2. září 2022.

 
Mezinárodní noc pro netopýry se odehraje také v Kynšperku nad Ohří, a to v sobotu 3. září v čase od 19 do 22 hodin. Zde bude na programu ukázka odchytu a kroužkování netopýrů, k vidění budou jejich budky, pomocí speciálního ultrazvukového detektoru návštěvníci nahlédnou do světa neslyšitelných signálů netopýrů, dále také přednáška, výstava z podzemí Karlovarského kraje, jež představí zajímavý a skrytý svět zimujících netopýrů a chybět nebudou ani soutěže s netopýří tématikou. Akce se koná v okolí řeky Ohře a v místním pivovaru, kde mohou zájemci zaparkovat své vozy.

„Netopýří noc na Osvinově“ se ponese v duchu seznámení se životem netopýrů, přednášky a představení metod výzkumu těchto zajímavých savců, a to vše přímo v terénu. Připraven bude soutěž pro děti a kvíz také pro dospělé. Průvodcem  bude zoolog Muzea Karlovy Vary Jan Matějů. Netopýří noc se uskuteční v sobotu 10. září od 19 hodin.

Návštěvníci, kteří se chtějí zúčastnit akcí spojených s Mezinárodní nocí pro netopýry, by se měli vybavit baterkou, vhodnou obuví do terénu a teplým oblečením, a to v souvislosti s poklesem teplot ve večerních a zejména pak v nočních hodinách.


Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 29. 8. 2022 - 10:11