Domů Aktuality Karlovarský kraj podpoří výrobu nových dílů pořadu o pěstounské péči

Karlovarský kraj podpoří výrobu nových dílů pořadu o pěstounské péči

rodina
Úspěšný dokumentární pořad České televize Plné hnízdo, představující pěstounskou péči skrze reálné příběhy rodin, se dočká pokračování. Stejně jako u předchozích dílů se na jeho výrobě bude finančně podílet také Karlovarský kraj, a to částkou 242 000 korun. Rozhodla o tom Rada Karlovarského kraje během svého zasedání​.


To, že se stále umisťuje spoustu dětí do ústavní péče vnímáme jako velký problém, s nímž se potýkáme již několik let. V této péči je aktuálně 407 dětí z regionu a pro 180 z nich se hledají náhradní rodiče. Karlovarský kraj proto každoročně realizuje osvětovou kampaň na podporu pěstounské péče a jednou z cest, jak motivovat nové zájemce o tuto formu náhradní péče může být právě i pořad Plné hnízdo. Jeho největší přidanou hodnotu spatřuji v tom, že přibližuje, jak takové rodiny fungují a s čím se musejí vypořádat,“ uvedl radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár.

 

Záměrem dokumentu je přiblížit problematiku pěstounství široké veřejnosti. Každý díl je věnovaný konkrétní pěstounské rodině z jiného kraje, přičemž každá řeší jiné problémy. Z Karlovarského kraje se v rámci druhé série dokumentu představí manželé Fénešovi, kteří společně vychovávají sedm dětí, z toho šest nezletilých dětí v pěstounské péči. Během první řady se diváci měli možnost seznámit s paní Nikolou Hantákovou a její dcerou Marcelkou, která trpí vývojovou dysfázií.

Tvůrci pořadu zpracovávají stěžejní témata náhradní rodinné péče, jakými jsou identita dětí, jejich kontakt s biologickou rodinou, etnicita nebo poruchy primární citové vazby, a společně s experty nabízejí praktické rady všem, kteří o pěstounství uvažují. Současně může relace pomoci porozumět chování traumatizovaných dětí a přispět tak ke změně přístupu k těmto dětem.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jarmila Ivasková
Datum aktualizace 19. 7. 2023 - 11:27