Domů Aktuality V Karlovarském kraji proběhlo setkání evropských stomatologů

V Karlovarském kraji proběhlo setkání evropských stomatologů

​V prostorách Grandhotelu Pupp se již podruhé uskutečnila mezinárodní vzdělávací akce „Česko-sasko-bavorsko-rakouský stomatologický den“. Záštitu nad konferencí převzal vedle ministra zdravotnictví také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. Program zahájil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler spolu s ostatními prezidenty zúčastněných komor. Za Karlovarský kraj se akce zúčastnila vedoucí odboru zdravotnictví Alena Šalátová.​

„Vedení Karlovarského kraje aktivně řeší dlouhodobý problém s nedostatkem lékařů primární péče, zejména zubařů. V letošním roce byl krajem vyhlášen stipendijní program, v rámci kterého mohou studenti lékařských fakult, včetně studentů oboru zubní lékař získat finanční podporu 150 000 korun na akademický rok, což je nejvíce v České republice. Cílem je přimět absolventy lékařských fakult z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět a otevřeli zde svou praxi. Jen v letošním roce se o stipendia přihlásilo 51 lékařů, z toho 17 zubařů. Tímto zájmem jsme příjemně překvapeni. Zároveň se staráme i o stávající zubaře, přispíváme na vybavení jejich ordinací, získávání praxe a podporujeme vznik nových ordinací,“ uvedla ve svém projevu Alena Šalátová, která věří, že stabilizační opatření Karlovarského kraje přimějí nové lékaře, aby působili v našem regionu.

Dopolední část programu začala přednáškou Otakara Brázdy, který je předním odborníkem na české a československé dějiny lékařství. Ve svém příspěvku se zaměřil na historii německé stomatologie v Česku a připomněl její důležité momenty a osobnosti. Posléze se ujal slova Tomáš Vylita z AGUAS CF, sdružení pro geologii a seznámil přítomné s karlovarskou termální strukturou.

V následné ryze odborné sekci se představili zástupci jednotlivých stomatologických komor. Ve svých prezentacích se věnovali tématům, jako je správná péče o chrup s ohledem na věk pacienta, za jakých podmínek lze starším nesoběstačným osobám poskytnout protetické ošetření nebo jak řešit složité případy zavedení zubních implantátů. Členové tuzemské stomatologické komory prezentovali například nový systém organizace fokálních neboli ložiskových infekcí.

Mezinárodní setkání stomatologů bylo slavnostně ukončeno koncertem Karlovarského symfonického orchestru. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jarmila Ivasková
Datum aktualizace 25. 5. 2023 - 11:15