Domů Aktuality Krajský parlament dětí a mládeže zve prezidenta Pavla k diskusi

Krajský parlament dětí a mládeže zve prezidenta Pavla k diskusi

Ke společné diskusi o budoucnosti našeho regionu i státu pozval zvoleného prezidenta republiky Petra Pavla Krajský parlament dětí a mládeže Karlovarského kraje (dále KPDM). Ten reaguje na slova budoucí hlavy státu, ve kterých deklarovala, že chce politiku přiblížit mladým lidem. 

„Nabídka dialogu ze strany pana prezidenta je pro nás výzvou, kterou rozhodně neváháme přijmout, říká Patrick Pizinger, předseda KPDM Karlovarského kraje. Podle něho je právě diskuse a naslouchání těm druhým jednou z možností, jak nastartovat zájem mladých lidí o veřejné dění. 
 
„Většina mých vrstevníků má pocit, že vysoce postavené politiky náš názor moc nezajímá. Přitom ale právě oni dnes rozhodují o tom, v čem my budeme za pár let žít, říká Pizinger, podle kterého právě vznik KPDM je jedním z kroků, který přispěl ke změně a otevření mezigeneračního dialogu i ve veřejných věcech. „Proto vítáme snahu pana prezidenta oslovit mladé lidi. Myslím, že by to mohlo zvýšit zájem mých vrstevníků o politiku, ale taky otevřít cestu k zasypání příkopů, které někteří usilovně už roky v této společnosti hloubí. A tou cestou je hlavně diskuse. 
 
Nově zvolená hlava státu Petr Pavel má navštívit Karlovarský kraj ve dnech 15. a 16. února. Ačkoliv program návštěvy ještě není znám, KPDM by chtěl budoucího prezidenta oslovit především s žádostí o systematickou pomoc při restrukturalizaci kraje. 
 
„Jsme region, který nemá vlastní vysokou školu, nevede sem ani dálnice, nesměřují sem investice s vysokou přidanou hodnotou. A když už do České republiky nějaký investor míří, stát obvykle podporuje jeho umístění někde jinde, poukazuje předseda parlamentu mladých na klíčové problémy regionu. „Prezident samozřejmě nemá moc tyto věc změnit, ale má velkou autoritu. A ta by mohla pomoci otevřít dialog o systémové pomoci krajům, jako je ten náš. Aby mladí lidé viděli budoucnost tady a ne v odchodu, dodává Patrick Pizinger. 
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 6. 2. 2023 - 11:02