Domů Aktuality Přijďte si prohlédnout výstavu předmětů, které věnovala veřejnost do sbírky retromusea

Přijďte si prohlédnout výstavu předmětů, které věnovala veřejnost do sbírky retromusea

„Tohle jsme měli doma!“ Přesně tak zní častý výkřik nadšení, který zaznívá ve stálé expozici Retromusea Cheb. Vedle velké radosti po zahlédnutí některého z vystavených spotřebičů nebo některé z hraček, jež spouští vzpomínky na svět, v němž byli návštěvníci o několik desetiletí mladší, přichází také úžas nad tím, že část jejich života již skutečně patří historii. 

Návštěvníky retromusea fascinuje také změna statusu těchto předmětů, které ještě nedávno byly běžnými užitnými věcmi, aby se z nich stalo nepotřebné harampádí odložené na půdě a poté zase opečovávaný muzeální artefakt prezentovaný v záři světel výstavní vitríny.

Když Retromuseum Cheb v roce 2016 zahajovalo svůj provoz, nemělo žádné vlastní sbírky. Expozice má dodnes postavené na trvalých zápůjčkách především ze dvou pražských muzeí – Národního technického a Uměleckoprůmyslového muzea. Zároveň ještě před jeho vznikem začalo budovat sbírku vlastní, z malé části nákupy, což ovšem naráží na jeho omezené finanční možnosti, proto většina sbírkových předmětů pochází z darů.

Díky výzvě na webových stránkách se stále ozývají lidé s nabídkou nejrůznějších věcí, například při likvidaci pozůstalostí. Kvůli omezené kapacitě depozitáře musí pracovníci retromusea pečlivě vybírat, které předměty přijme a omezujeme se tak na předměty ve špičkovém stupni zachování s původními obaly, letáky a záručními listy.

Výběr z darů nyní prezentuje retromuseum na výstavě, která je poděkováním všem, kteří do sbírky přispěli. Výstavu je možné zhlédnout do 12. 2. 2023, a to vždy od úterý do neděle v čase 10 - 17 hodin.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 23. 11. 2022 - 17:04