Domů Aktuality Karlovarský kraj uskutečnil centrální nákup energie na komoditní burze

Karlovarský kraj uskutečnil centrální nákup energie na komoditní burze

​Karlovarský kraj provedl podle plánu společný nákup elektrické energie na rok 2023 prostřednictvím  komoditní burzy Power Exchange Central Europe. Zúčastnilo se jej 53 organizací Karlovarského kraje a 89 obcí z regionu a jejich organizací. Celkový poptávaný objem elektrické energie na rok 2023 je 19 000 MWh, Limitní přičítací marže byla dodavatelem vysoutěžena na 289,- Kč/MWh, přičemž marže je součástí zastropované ceny.

Přípravné práce k  centrálnímu nákupu elektrické energie na komoditní burze pro roky 2023 a 2024 kraj zahájil na počátku letošního roku. Do nákupu byly tradičně zařazeny organizace Karlovarského kraje a také obce a jejich organizace, které projevily zájem. „V důsledku vysokých cen byl celý nákup pozdržen do doby než vláda a Evropská unie stanoví přechodná pravidla pro stanovení cen energií. Po zveřejnění nařízení vlády v této věci byly zvoleny parametry nákupu a zadán nákupní pokyn. Ve středu 26. října 2022 jsme na burze vysoutěžili dodavatele elektrické energie na rok 2023, kterým se stala společnost EP ENERGY TRADING, a.s.,“ informoval náměstek hejtmana Karel Jakobec. 

Nákup silové elektřiny bude probíhat od 1. 1. 2023 na spotovém (denním) trhu OTE, přičemž bude platit zastropovaná cena 5 000 korun za 1 MWH bez DPH (bez distribuce a dalších poplatků). V případě nižších cen v průběhu období bude započtena nižší cena. Aktuální denní cenu na trhu OTE je možné zjistit na stránkách operátora trhu​.„Vzhledem k tomu, že podmínky stanovené vládou se vztahují na přechodné období do konce roku 2023, je aktuální postup platný pouze pro rok 2023. Rok 2024 budeme řešit následně podle aktuálního vývoje novou aukcí. Kraj získal tu výhodu, že další aukce proběhne zdarma,“ vysvětlil Karel Jakobec. Poplatek burze uhradí všichni účastníci společného nákupu podle počtu odběrných míst.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 2. 11. 2022 - 09:50