Domů Aktuality Blíží se 56. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka

Blíží se 56. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka

V Alžbětiných lázních se konala tisková konference k 56. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, která se uskuteční v termínu 4. – 11. listopadu 2022. Ředitel soutěže Alois Ježek představil program týdenní soutěže a jednotlivé kategorie, v nichž se bude ucházet o vítězství 87 pěvců ze 17 zemí světa.

Tiskové konference se zúčastnila také krajská radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková, která jménem kraje vyjádřila podporu soutěži a seznámila její vedení s možnostmi finanční pomoci pro příští rok. 

Soutěž je rozdělena do kategorií, z nichž Operní naděje a Píseň jsou dvoukolové a Junior a Opera tříkolové. Do soutěže jsou přihlášeni pěvci například z Japonska, Číny, Arménie, Bosny a Hercegoviny, České republiky, Finska, Litvy, Německa, Polska, Rakouska, USA a dalších.

Výkony soutěžících budou hodnotit dvě odborné poroty, v nichž zasedají kromě pěvců a profesorů zpěvu i další osobnosti dalších různých uměleckých profesí. Předsedou mezinárodní odborné poroty bude již popatnácté operní pěvec Peter Dvorský. Hodnocení poroty je tajné a nejsou sdělovány jeho důvody. V porotě zasednou například Zbyněk Brabec, Antonio Carangelo, Monika Brychtová, Jarmila Chaloupková, Nikola Milajlović, Eva Randová nebo Zdeněk Šmukař.

Nedílnou součástí soutěže je také spolupráce s Karlovarským symfonickým orchestrem, který doprovází soutěžící v dalších kolech soutěže a na následném závěrečném koncertu vítězů, který se uskuteční v pátek 11. 11. 2022 v Karlovarském městském divadle od 19 hodin. KSO bude řídit Jiří Štrunc.

Soutěžící z České republiky, který získá nejlepší umístění v kategorii písní, převezme cenu hejtmana Karlovarského kraje a zazpívá také na jarním koncertu v Galerii umění v Karlových Varech.

Více informací naleznete na webu Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka.


Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 25. 10. 2022 - 13:44