Domů Aktuality V Becherově vile budou k vidění díla Karla Práška

V Becherově vile budou k vidění díla Karla Práška

Výstava Karla Práška představí nejen životní dráhu autora, v níž mají linie a dráhy naprosto dominantní postavení, ale také malířovu slabost pro vlaky. Další autorovou vášní je francouzské umění, ve kterém našel inspiraci nejen pro svou tvorbu ale také pro život.

Karel Prášek studoval na pařížské Škole krásných umění v letech 1966- 1970. Na výstavě budou k vidění práce vzniklé z barevného a malířského optimismu těsně po období pařížských studií, ale také ty vytvořené po návratu do Čech v 70. letech i díla aktuální. V obrazech i pracích se odráží celá umělcova dráha.

Karel Prášek se během svých studií ve Francii seznámil s významnými francouzskými umělci Jeanem Rustinem, Gustavem Singierem a Jeanem Helionem. Kromě navázání blízkých přátelství s umělci znamená pro Karla Práška pobyt ve Francii zásadní milníl, neboť právě zde jej ohromila tehdejší novinka, jíž byly akrylové barvy se zářivou koloraturou.

Karel Prášek se po návratu z Paříže neúspěšně ucházel o studium na pražské Akademii. SKutečně se prosadil se v roce 1977, kdy měl svou první samostatnou českou výstavu v Divadle v Nerudovce, tehdy nejprestižnější nezávislé výstavní adrese normalizované Prahy. Počty výstav pak narůstaly v Čechách i ve Francii a dostavilo se i společenské uznání. V roce 2018 se stal předsedou Jednoty umělců výtvarných. Karel Prášek stále intenzivně tvoří, střídavě v pražském ateliéru na Bohdalci a v jihočeském Božejově.

Styl malířovy tvorby vychází ze skutečnosti, ale transformuje ji v dělená políčka ohraničená konturou. Z těchto políček vzniká obraz s více či méně abstrahovanou realitou.

Zájemci mohou výstavu zhlédnout od 15. 9. do 30. 10. 2022 v prostorech Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 14. 9. 2022 - 09:40