Domů Aktuality Memorandum pomůže kraji v intenzivní spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Memorandum pomůže kraji v intenzivní spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Karlovarský kraj chce nadále posilovat svoji spolupráci s vysokými školami, a to především v sousedních regionech, kde nejčastěji studují mladí lidé z našeho kraje. Důkazem je mimo jiné memorandum o partnerství a spolupráci, které svým podpisem stvrdili hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a děkan Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FSE UJEP) Ondřej Moc.

„Jednotlivé úrovně spolupráce s Fakultou sociálně ekonomickou UJEP​ vyplynuly z diskusí, které jsme vedli s odborem regionálního rozvoje krajského úřadu, s odborníky, kteří připravují strategické projekty a s dalšími aktéry v regionu. Poslední dva roky se velmi snažíme napravit absenci vysoké školy v území, bavíme se se všemi vysokými školami, které o to mají zájem, a ten dialog je pro nás velmi zásadní. Spolupráce s UJEP pro nás znamená možnost využití odborníků od nás z praxe pro výuku na UJEP, stáže a praxe studentů v různých sektorech v Karlovarském kraji, využití vysokoškoláků pro podíl na zpracování analýz a studií, jež potřebujeme v oblasti rozvoje regionu. Naším cílem je propojení samosprávy  a podnikatelské sféry prostřednictvím Krajské hospodářské komory se sférou univerzitní,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

Fakulta sociálně ekonomická UJEP nabízí vysokoškolské vzdělání v oborech, které mohou reagovat na strukturální postižení regionu, disponuje zkušenostmi v tomto ohledu a současně dává studentům možnost rozvíjet své schopnosti v přímém kontaktu s praxí. Zároveň je fakulta aktivní v oblasti výzkumu a v projektové činnosti. „Jsem moc rád, že spolupráce mezi Karlovarským krajem a Fakultou sociálně ekonomickou UJEP, která se rozvíjí již delší dobu, bude mít díky memorandu silnou podporu. Memorandum znamená oficiální ukotvení společných aktivit, jež mohou být prospěšné kraji i univerzitě,“ dodal děkan Fakulty sociálně ekonomické UJEP Ondřej Moc.

Karlovarský kraj současně spolupracuje se Západočeskou univerzitou v Plzni na přípravě otevření nových oborů zaměřených na kinantropologii a fyzioterapii.  Zahájil rovněž spolupráci na vzdělávání odborníků  pro oblast chemického průmyslu s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. V budoucnu by navíc mohly být nově otevírané obory vysokých škol v Karlovarském kraji financovány přímo Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy ČR.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 19. 7. 2022 - 15:14