Domů Aktuality Ve spolupráci s obcemi kraj připraví katalog benefitů pro nové lékaře

Ve spolupráci s obcemi kraj připraví katalog benefitů pro nové lékaře

​Jedním z opatření, kterým chce Karlovarský kraj přilákat chybějící praktické lékaře a zubaře do regionu, bude katalog benefitů. Praktici a další lékaři, kteří budou mít zájem působit v našem kraji, v něm najdou kompletní nabídku měst a obcí, která jim usnadní nástup do nového působiště. Může jít o možnosti bydlení, vybavení ordinací či volnočasové aktivity. Nebývalá šíře opatření a výrazná finanční podpora, kterou se chystá kraj nabídnout, nemá v rámci ČR obdoby. 

Katalog benefitů půjde ruku v ruce se zcela zásadním navýšením stipendií pro studenty medicíny, podstatně vyšší finanční podporu plánuje kraj například také na zařízení nových i stávajících ordinací praktických lékařů, ale i na specializační vzdělávání. „Lékařská péče musí být dostupná pro všechny naše občany, proto nemůžeme čekat na kroky zdravotní pojišťovny a přicházíme s řadou našich opatření. Praktičtí lékaři v kraji mají průměrný vysoký věk, chybějí zubaři, pediatři, ale i další specializace, například gynekologové. Z toho důvodu chceme být připraveni. V souhrnu, když sečteme všechny nabízené možnosti, získá nově nastupující lékař primární péče finanční příspěvek až 3 miliony korun,“ vyčíslil hejtman Petr Kulhánek. 

Kraj vyzval obce a města, aby zaslala přehled pobídek, jež mohou novým praktickým lékařům či zubařům nabídnout. „Veškeré benefity pro zdravotníky zkompletujeme do konce roku do jednoho katalogu, který poté budeme distribuovat v elektronické i tištěné podobě na lékařské fakulty a další vysoké, ale i střední zdravotnické školy, odborným lékařským společnostem, k rukám zdravotníků i v okolních regionech. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo vzbudit pozornost lékařů a ukázat jim, že u nás najdou kvalitní podmínky pro svou práci, vstřícný přístup ze strany měst a obcí a navíc jako bonus nádhernou přírodu, památky, hustou síť cyklostezek nebo moderní skiareály,“ dodal hejtman. Zdravotníky by mohlo motivovat i to, že se Karlovarský kraj aktuálně umístil v 12. ročníku srovnávacího průzkumu společnosti Communa jako 3. nejlepší místo pro život mezi všemi regiony ČR.

Více  informací o uceleném systému podpory Karlovarského kraje pro nově nastupující lékaře najdou zájemci na krajském webu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 13. 7. 2022 - 09:26