Domů Aktuality Od pátku 1. července budou Karlovy Vary plné filmů a hvězd

Od pátku 1. července budou Karlovy Vary plné filmů a hvězd

​Letošní 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zahájí v pátek 1. července slavnostní ceremoniál s filmem Superhrdinové režiséra Paola Genovese.  Filmový svátek nabídne do 9. července 130 hraných filmů ve 12 kinosálech.  Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá herec, dramatik, scenárista a režisér Boleslav Polívka. V jedné z festivalových poct se bude vzpomínat na někdejší dlouholetou uměleckou ředitelku MFF Karlovy Vary, nedávno zesnulou Evu Zaoralovou. Festival zakončí film Tři tisíce let touhy režiséra George Millera.

Mezi zahraničními hosty jsou známá jména filmového plátna. Ceny si převezmou herci Benicio Del Toro a Geoffrey Rush. Kromě nich do Karlových Varů zavítá i herec, scénárista a režisér Liev Schreiber, který se na festival vrací po osmnácti letech. Součástí festivalu se jako vždy stane atraktivní doprovodný program. Hned 1. července od 22:45 hodin přiláká před hotelem Thermal fanoušky a návštěvníky festivalu unikátní koncertní projekt kapely Mig 21 a Orchestru a Sboru Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. V jeho závěru se chystá slavnostní ohňostroj.

Novou festivalovou aktivitou je v letošním roce pilotní ročník projektu KVIFF Talents. Celoroční program měl za cíl nacházet talentované tvůrce a podporovat vznik kreativních audiovizuálních projektů s vysokou mírou originality a mezinárodní ambicí. V rámci programu budou vybraným tvůrcům poskytnuty finanční prostředky na vývoj, mentoring od odborníků i možnost prezentovat na festivalu projekt potenciálním producentům, partnerům a investorům.


V pauzách mezi filmy by si zájemci rozhodně neměli nechat ujít výstavu Studia Najbrt PLAY IT AGAIN! v karlovarské Galerii umění. Výstava představí 28 let trvající spolupráci s festivalem. Výběr z mnoha podob jednotlivých ročníků bude představen především plakáty, tiskovinami ale i mnoha dalšími předměty, které každoročně pro festival vznikají. Návštěvníci se budou moci kochat pracemi Aleše Najbrta, Zuzany Lednické, Marka Pistory, Jakuba Spurného a dalších designérů.

Mezi hlavní partnery Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary patří tradičně Karlovarský kraj. „Festival dlouhá léta řadíme k nejvýznamnějším kulturním událostem v našem regionu, proto je Karlovarský kraj jeho hrdým partnerem a podporovatelem. Ráda bych všechny, kteří na festival přijedou, pozvala, aby kromě krajského města a do kin zamířili například do dalších lázeňských měst zapsaných na seznam UNESCO i jiných krásných míst našeho regionu," uvedla krajská radní Olga Haláková  na tiskové konferenci k MFF Karlovy Vary. 

Předprodej vstupenek bude zahájen 30. června od 9:00 hodin.
 Veškeré informace o festivalovém dění a o detailech programu najdou zájemci na festivalovém webu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 6. 2022 - 14:35