Domů Aktuality Drillfest 2022 přinese exhibiční vystoupení jednotek čestných stráží

Drillfest 2022 přinese exhibiční vystoupení jednotek čestných stráží

​14. ročník mezinárodní přehlídky exhibičních vystoupení jednotek čestných stráží středoevropského a jihoevropského regionu s názvem DrillFest 2022 zavítá do Karlových Varů. V prostorech Mlýnské kolonády se představí vojáci z České republiky, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Slovinska.

V úvodu této exhibiční přehlídky již od 13:00 hodin vystoupí Ústřední hudba Armády ČR, která je celosvětově uznávaná jako vrcholné dechové koncertní těleso. Následovat bude série jednotlivých exhibičních vystoupení doprovázených reprodukovanou hudbou. Za přesným a zručným zacházením s puškami a náročnými pochodovými sestavami se skrývají hodiny tvrdého tréninku. Vojáci si své choreografie vymýšlejí sami a vždy se při tom snaží, aby upoutali diváky zajímavými invencemi a precizní pořadovostí. Podobné exhibice mohou lidé vidět jen při zcela výjimečných akcích, jakou je například právě také DrillFest. 

V rámci Drillfestu 2022 vystoupí Mažoretky Ostrov a Soubor písní a tanců Dyleň Karlovy Vary. Historicky první exhibiční vystoupení pro veřejnost se uskutečnilo z podnětu bývalého velitele Posádkového velitelství Praha plukovníka Jana Černíka na Staroměstském náměstí v roce 2007. DrillFest se opakovaně konal i na Václavském náměstí v Praze a náměstí Republiky v Plzni. V letošním roce se tato akce koná v Karlových Varech a Praze.

Hlavními pořadateli této akce, která tradičně zahajuje oslavy blížícího se Dne ozbrojených sil, jsou Posádkové velitelství Praha, Karlovarský kraj a Magistrát města Karlovy Vary. Laskavou podporu poskytla Agentura Ci-5. Zúčastní se ho vojáci z České republiky, Maďarska, Německa, Polska,  Slovenska a Slovinska, kteří předvedou své nevšední mistrovství, za kterým se skrývají hodiny tvrdého výcviku.

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 25. 5. 2022 - 09:02