Domů Aktuality Karlovarský kraj uctí společně s německými partnery památku obětí pandemie a připomene si solidaritu tří sousedních regionů

Karlovarský kraj uctí společně s německými partnery památku obětí pandemie a připomene si solidaritu tří sousedních regionů

Vedení Karlovarského kraje iniciovalo uctění památky obětí pandemie uspořádáním zádušní mše. Ke stejnému kroku vyzval hejtman také své partnery ze Svobodného státu Bavorsko a Svobodného státu Sasko. V Karlových Varech, německém Hofu a Bad Brambachu se tak budou 16. května sloužit mše za zemřelé.


„Myšlenku jsme směřovali k našim německým kolegům zejména proto, že v této nelehké době jsme se mohli přesvědčit, jak silné jsou naše přátelské vztahy a schopnost spolupráce. Jak důležitá byla projevená solidarita a pomoc při nabídce lůžek intenzivní péče a vakcín k očkování, které si velmi vážíme,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Tento symbolický vzpomínkový akt uctí památku zemřelých a zároveň má být projevem vzájemné sounáležitosti, spolupráce a poděkováním všem občanům za jejich neúnavné odhodlání a ochotu pomáhat, a to v oblasti lékařské a ošetřovatelské péče, podnikání, ve vědě, vzdělávání, administrativě a dalších.

„Věřím, že obyvatelům našich tří sousedních regionů, kteří přišli vinou koronavirové nákazy o své blízké či přátele, tento přeshraniční akt přinese pocit spojenectví, porozumění a morální podpory,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.

Zádušní mše na české straně uspořádají zároveň církve římskokatolická, evangelická, pravoslavná a židovská obec ve svých svatostáncích. V Karlových Varech se bude mše sloužit v neděli 16. května od 18 hodin v kostele Povýšení svatého Kříže v Rybářích a celebrovat ji bude emeritní biskup plzeňský Mons. František Radkovský.

Současně se zádušní mší se budou konat bohoslužby také v sousedních přeshraničních regionech. V bavorském Hofu začne v 17 hodin v kostele sv. Michaela Hof, ve stejný čas bude zahájena bohoslužba také v saském Bad Brambachu v kostele sv. Michaela Bad Brambach. Společná vzpomínka bude poselstvím naděje, solidarity a přátelského porozumění.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 7. 5. 2021 - 12:29