Domů Aktuality Karlovarský kraj žádá vládu České republiky o pomoc při řešení krizové situace v oblasti lázeňství a cestovního ruchu

Karlovarský kraj žádá vládu České republiky o pomoc při řešení krizové situace v oblasti lázeňství a cestovního ruchu

Karlovarský kraj se nadále snaží hledat řešení, která by stabilizovala situaci v oblasti lázeňství a cestovního ruchu, již téměř rok sužuje krize v souvislosti s onemocněním COVID-19. Vzhledem k tomu, že se jedná o klíčové odvětví ekonomiky kraje, obrátil se proto o pomoc přímo na premiéra vlády České republiky a jeho ministry.
„V rámci řešení krize jsme iniciovali online jednání krizového štábu pro lázeňství a cestovní ruch Karlovarského kraje. Toho se zúčastnili zástupci Svazu léčebných lázní ČR, místního sdružení Asociace hotelů a restaurací, Hospodářské komory, Czechinvestu a další zástupci z oblasti cestovního ruchu a lázeňství v Karlovarském kraji. Na základě tohoto jednání jsme vytvořili návrhy opatření, se kterými jsme se obrátili přímo na vládu ČR. Mezi návrhy je například Program záchrany, který by sjednotil všechny programy pomoci do jednoho. Pracoval by také s procenty ztraceného obratu oproti předchozím dvěma letům. Takový program by byl jednodušší a také transparentnější. V tuto chvíli je pro nás absolutní prioritou,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast lázeňství, cestovního ruchu, UNESCO, transformaci regionu a informačních technologií Vojtěch Franta.  

Další návrhy se zabývají navýšením dočasného finančního rámce, který je v současné době 800 tisíc eur. Karlovarský kraj navrhuje jeho navýšení minimálně na dvojnásobek. Největší zaměstnavatelé totiž tuto hranici překonali už během jarní vlny a jsou nyní zcela bez pomoci. Dále navrhuje, aby bylo umožněno čerpat finanční prostředky z programu Antivir A také lázním, které zůstávají v provozu.

S řešením současné krize v oblasti lázeňství a cestovního ruchu by mohlo pomoci také rozšíření kampaně podporující lázeňské pobyty. Karlovarský kraj navrhuje, aby se agentura CzechTourism  věnovala celoroční masivní kampani na podporu lázeňských pobytů jak pro domácí, tak zahraniční klientelu s tím, že by souběžně s touto probíhaly kampaně jednotlivých regionů a samotných subjektů, pro které je segment lázeňství a cestovního ruchu stěžejní.

„Zároveň považujeme za velmi nutné, aby se urychlily výplaty pomoci z programů COVID – ubytování a COVID – lázně, které jsou v současné době propláceny s několikaměsíčním zpožděním. Dále navrhujeme odpuštění plateb sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance. Tento krok by velmi zásadně pomohl provozovatelům lázní ale i dalším subjektům v cestovním ruchu,“ doplnil náměstek hejtmana Vojtěch Franta. 

Mezi návrhy opatření pro řešení krizové situace v oblasti lázeňství a cestovního ruchu je také zavedení klouzavého termínu letních prázdnin, a to například v rozmezí od poloviny června do poloviny září. Toto opatření by zajistilo prodloužení letní prázdninové sezóny a cestovní ruch by tak získal měsíc hlavní sezóny navíc.

Karlovarský kraj k návrhům připojil také opatření, která by zavedl na svém území. Těmi jsou například navýšení částky na podporu ubytování v ubytovacích zařízeních v Karlovarském kraji a dále také poskytnutí dotace z rozpočtu Karlovarského kraje na podporu provozování lůžek lázeňské léčebné rehabilitační péče umístěných na jeho území. O uvedených opatřeních bylo Zastupitelstvo Karlovarského kraje informováno na svém posledním zasedání. O dalších krocích budou orgány kraje jednat.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 3. 2. 2021 - 13:26