Domů Aktuality Předsedou Asociace krajů ČR se stal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba

Předsedou Asociace krajů ČR se stal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba

​Asociace krajů ČR povede v následujícím období hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Byl zvolen 13 hlasy hejtmanek a hejtmanů ze 14 hlasujících. Místopředsedou se na prvním ustavujícím zasedání asociace v novém složení stal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Do politického grémia Asociace krajů ČR byli kromě předsedy a místopředsedy AKČR odsouhlaseni hejtman Libereckého kraje Martin Půta, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. 

„Velmi si vážím vašich hlasů a pevně věřím, že zvládneme spolupracovat na všech věcech, které v zájmu našich krajů musíme řešit. Soudržnost při vyjednávání se státem o všech aktuálních tématech je teď velmi důležitá,“ zdůraznil po svém zvolení Martin Kuba. Ten byl také schválen jednohlasně jako nový zástupce AKČR v Ústředním krizovém štábu a nominován na člena Rady vlády pro zdravotní rizika. Martin Kuba bude také kontaktovat ministryni financí Alenu Schillerovou, aby co nejdříve stanovila termín setkání ke kompenzacím v souvislosti s „daňovým balíčkem“.

Asociace krajů (AKČR) má 14 členů  – 13 hejtmanek a hejtmanů a primátora hlavního města Prahy. AKČR byla založena především proto, aby hájila a prosazovala společné zájmy krajů směrem k vládě a státní správě. Dosavadními předsedy asociace byli od roku 2001 tehdejší moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, v roce 2008 ho vystřídal tehdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek. Na jeho místo nastoupila v roce 2016 karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, jež v prosinci 2019 kvůli těhotenství předala vedení AKČR tehdejšímu 1. místopředsedovi, hejtmanovi Kraje Vysočina Jiřímu Běhounkovi, a to do krajských voleb 2020. Poté, během listopadu 2020, byl 
pověřen vedením AKČR hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 3. 12. 2020 - 08:43