Domů Aktuality Karlovarský kraj má hejtmanský řetěz pro slavnostní příležitosti

Karlovarský kraj má hejtmanský řetěz pro slavnostní příležitosti

​Karlovarský kraj má poprvé ve své historii hejtmanský řetěz. Insignii budou nosit hejtmani regionu při slavnostních okamžicích a výjimečných událostech. Autorem řetězu je pedagog, šperkař a medailér Petr Vogel ze Západočeské univerzity v Plzni. Při tvorbě závěsného odznaku se inspiroval tradicemi a přírodním bohatstvím regionu. 

"Kraj dosud jako jeden z mála neměl svou insignii a trvalo dlouho, než jsme našli jejího tvůrce. Od této chvíle bude moci řetěz nosit každý hejtman či hejtmanka kraje při slavnostních příležitostech a insignie dodá vážnost výjimečnému okamžiku," vysvětlila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Mezi takové chvíle podle ní může patřit vyhlášení Osobností Karlovarského kraje, předávání cen zdravotníkům či seniorům.

Pro Petra Vogela, který pracuje na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara,  to byla velká výzva: „Chtěl bych poděkovat, že jsem měl možnost na vzniku hejtmanské insignie pracovat. Řetěz je specifický, protože vzhledem a použitými materiály odkazuje k historii a přírodním zdrojům kraje." Broušený křišťál se znakem kraje vyrobila sklárna Moser, na jeho vzniku se podílel umělecký ředitel Petr Larva, nejlepší brusiči a rytci. Na křišťálový prvek navazuje státní znak a nosné články řetězu, které jsou kombinací drahých kamenů - například záhnědy, akvamarínu a opálu. Řetěz má i stříbrné prvky jako připomínku těžby stříbra na Jáchymovsku. Insignii lze upravit podle potřeby tak, aby ji mohla nosit žena i muž. Celková cena hejtmanského řetězu je 237 tisíc korun.

 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 8. 10. 2019 - 16:16