Domů Aktuality Hasiči představili novou speciální zásahovou techniku

Hasiči představili novou speciální zásahovou techniku

​Novou s​peciální zásahovou techniku, která bude sloužit hasičům na stanicích v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu při mimořádných událostech, dnes představili zástupci Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje (HZS). Jak potvrdil ředitel HZS Václav Klemák, na pořízení techniky využili finance z Fondu zábrany škod, z příspěvku Karlovarského kraje a města Karlovy Vary.

Konkrétně se jedná o zásahovou cisternu, technický přívěs pro přepravu vyprošťovací a stabilizační sady, záchranářskou a manipulační plošinu. Hasiči ale budou mít i nový bezpilotní dron s termovizí pro pátrání po osobách či průzkum velkých oblastí. Celkem technika přišla bezmála na 10 milionů korun. „Chtěla bych vám při této příležitosti poděkovat za skvělou spolupráci, Hasičský záchranný sbor postupuje při zásazích naprosto profesionálně, ať už jde o menší akce, či takové zásahy, jako byla havárie nákladního vlaku u Mariánských Lázní nebo dopravní nehoda kamionu u přehrady Jesenice. Ocenit musím i systém předávání informací, který funguje naprosto bezchybně,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

C
isterna CAS 30 na podvozku Tatra 815-7 je určena pro zásahy ve složitém terénu. Jedná se o vozidlo na terénním podvozku s velkou zásobou hasební vody. Pro hašení veze 9 tisíc litrů vody. Technické přívěsy obsahují především sady pneumatických vyprošťovacích a stabilizačních nástrojů značky Paratech a další prostředky pro stabilizaci. Toto vybavení se užívá v případech záchrany osob či zvířat ze zřícených budov, závalů či z hloubky. Dron pro pátrání po osobách či pro průzkum velkých oblastí je vybavený kamerou s třicetinásobným  optickým přiblížením s přenosem do ovládacího modulu, je možné tak na velké vzdálenosti zjistit rozsah mimořádné události, možné překážky pro provedení účinného zásahu či naopak možnosti pro zvýšení efektivity vedení zásahu. Nové technické vybavení  mají k dispozici hasiči jednotlivých stanic a mohou tak již novinky využívat na výjezdech.  

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 9. 2019 - 14:48