Domů Aktuality Kraj zjednoduší pravidla pro nábor kuchařů do sociálních zařízení

Kraj zjednoduší pravidla pro nábor kuchařů do sociálních zařízení

​Nedostatek pracovníků v sociálních službách tíží krajské domovy pro seniory i další sociální zařízení. Kraj proto poskytuje náborové příspěvky, a to jak pracovníkům v přímé péči, tak i všeobecným sestrám v sociálních službách. Příspěvek se ale týká i kuchařů, po nichž je v domovech především poblíž hranic s Německem velká poptávka. Právě pro ně začnou platit jednodušší pravidla k získání financí.

Nově nastupující všeobecné sestry v domovech pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením zřizovaných krajem mohou získat náborový příspěvek ve výši 55 tisíc korun, pracovníci v přímé péči 35 tisíc a stejnou částku dostávají i kuchaři. "Původně jsme požadovali, aby měli kuchaři, kteří chtějí získat náborový příspěvek, výuční list. Takových ale bohužel na trhu práce není mnoho, proto bude postačovat mimo jiné i rekvalifikační kurz, kuchař však musí absolvovat přesně určený počet hodin," vysvětlil náměstek hejtmanky Petr Kubis. 

Díky náborovým příspěvkům i navýšení platů se kraji postupně daří stabilizovat počty sociálních pracovníků. Podobně by chtěl uspět právě i v případě získání kuchařů. Úpravu pravidel ještě musí schválit krajští zastupitelé na svém jednání 23. z
áří 2019.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 10. 9. 2019 - 11:18