Domů Aktuality ​Výstava přenese návštěvníky do dětství

​Výstava přenese návštěvníky do dětství

​Taky vás jako malé děti uchvátily půvabné loutky Broučků ze stejnojmenného večerníčku? Pak si určitě nenechte ujít jedinečnou retrospektivní výstavu jednoho z našich nejslavnějších výtvarníků a zároveň jednoho z nejvýznamnějších loutkářů vůbec Zdeňka Podhůrského. V prostorách Interaktivní galerie Becherova vila uvidíte přes 200 autorovo originálních kreseb a více než 200 loutek.

Architekt Zdeněk Podhůrský vyrůstal ve velmi skromných poměrech. Jeho otec byl nádražák, který si po večerech vyřezával malé panáčky. Ve svém synovi tak probudil lásku k loutkám, jež se časem proměnila v posedlost a vyústila v genialitu, odměněnou výstavami po celém světě a desítkami medailí a ocenění. Kromě toho, že proslul jako tvůrce loutek k televiznímu seriálu Broučci, který byl natočen podle knižní předlohy Jana Karafiáta v roce 1967, vytvořil asi 100 prototypů hraček pro československý hračkářský průmysl. Do výčtu jeho bohaté činnosti patří rovněž spolupráce s Československým státním filmem. Vytvořil loutky pro Karla Zemana a jeho Cestu do pravěku nebo se podílel na tvorbě pohádek, mezi něž patří Hrátky s čertem či například Rusalka.

Výstava, která je k vidění v Karlových Varech až do 28. července, vznikla ve spolupráci se synem architekta, známým hercem, muzikantem a moderátorem Zdeňkem Podhůrským mladším. Navštívit jí můžete denně, kromě pondělí, od 10 do 17 hodin. Více informací najdete na webových stránkách Interaktivní galerie Becherova vila.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 16. 7. 2019 - 12:44