Domů Aktuality Model relikviáře svatého Maura zvítězil v mezinárodní soutěži

Model relikviáře svatého Maura zvítězil v mezinárodní soutěži

​Haptický model relikviáře svatého Maura byl v rámci připomenutí desetiletého úspěšného fungování modelářské dílny ve Věznici Horní Slavkov přihlášen do mezinárodní soutěže vězeňského umění v polském Sztumu. Díky své  výjimečnosti sklidil nebývale velký ohlas a v nejsledovanější kategorii obsadil první místo.

Dotykový model relikviáře svatého Maura v měřítku 1:1 vznikl jako výsledek spolupráce Státního hradu a zámku Bečov, Věznice Horní Slavkov a obecně prospěšné společnosti Přírodní škola. Jeho výroba probíhala pod vedením Radka Jirsy na dvou místech věznice – v truhlárně a v modelářské dílně. Aby byl výrobek plně funkční, museli vězni při výrobě dbát na přesnost a dokonalé zpracování detailů. Tomu napomohla možnost zapůjčení repliky jádra relikviáře a přesných sádrových odlitků sošek svatých a reliéfů.

Výroba modelu trvala i přes velkou náročnost necelé tři měsíce a podíleli se na ní čtyři odsouzení. Po jeho dokončení v roce 2011 byl předán do užívání správě Státního hradu a zámku Bečov. Nejprve sloužil jako pomůcka pro zrakově postižené, brzy se však stal vynikajícím pomocníkem rovněž při edukačních aktivitách pro děti. Kromě toho tvoří součást prezentace bečovského hradu a zámku na veletrzích cestovního ruchu, neobejdou se bez něj vzdělávací semináře a konference hendikepovaných i speciální prohlídky. V neposlední řadě byl vytvořen úspěšný výjezdní program zacílený na školy, léčebny a domovy seniorů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 8. 7. 2019 - 16:40