Domů Aktuality Náborové příspěvky přilákaly nové zdravotníky

Náborové příspěvky přilákaly nové zdravotníky

​Karlovarskému kraji se daří díky náborovým příspěvkům získávat nové lékaře, zdravotní sestřičky a další personál pro nemocnice v našem regionu. Aktuálně jde o 18 lékařů a ostatních zdravotníků. Příspěvky jsou určeny pro nové zaměstnance nemocnic poskytujících akutní lůžkovou péči, tedy nemocnic v Karlových Varech, Chebu, v Sokolově a Ostrově.

"Náborové příspěvky jsme měli zavedené už dříve, ale jen pro interny. Pravidla jsme změnili a příspěvky se vztahují na nově přijímané zdravotníky všech oddělení nemocnic po celém kraji, pokud přijímaní splní potřebné podmínky. Máme z toho radost, inspirovaly se od nás i ostatní kraje. Je to cesta, jak získat nové lékaře a sestry, které byly velmi přetížené. V současné chvíli víme o dalších 36 žádostech o náborové příspěvky. Samozřejmě to má dopad do krajského rozpočtu, v letošním roce půjde asi o 15 milionů korun. Budeme proto vyhodnocovat, jak se daří oddělení nemocnic stabilizovat a v budoucnu se zaměříme především na ta, kde lékaři stále ještě budou chybět. Teď jsou to například anesteziologové," vysvětlila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Lékaři na plný úvazek mohou získat až 400 tisíc korun, pokud se zaváží pracovat v nemocnici v kraji 3 roky, nelékařský zdravotnický personál, kromě sester například fyzioterapeuti a radiologičtí asistenti, 150 tisíc korun. "Pravidla jsme nastavili tak, aby nezpůsobovala přecházení zdravotníků z jedné nemocnice do druhé. Kdo chce čerpat náborový příspěvek, nesmí pracovat 6 měsíců před prvním květnem 2018 v jiné nemocnici na území regionu, na záchrance či v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku,“ doplnil krajský radní Jan Bureš. S každým uchazečem přitom kraj a příslušná nemocnice podepíší smlouvu, kterou stvrdí vyplácení příspěvku.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 1. 2. 2019 - 07:23