Domů Aktuality Další tři přeshraniční projekty z našeho kraje získají evropskou dotaci

Další tři přeshraniční projekty z našeho kraje získají evropskou dotaci

​Především na rozvoj cestovního ruchu jsou zaměřeny projekty, které uspěly s žádostí o dotace z programu Evropské územní spolupráce 2014 - 2020 mezi ČR a Svobodným státem Sasko. Díky tomu budou moci turisté v české a saském příhraničí navštívit mimo jiné zážitková místa či využít interaktivní infokiosky. Rozhodli o tom členové monitorovacího výboru programu na svém květnovém zasedání.

S projektem „Znovuoživené Krušnohoří” přišel Spolek „Antikomplex – hnutí proti xenofobii”. Cílem projektu je vytvořit v krušnohorských městech sedm zážitkových míst s 39 vizualizacemi. „Na jednotlivých místech budou pomocí inovativních prvků „Augmented Technology” zobrazovány zapomenuté kulturní tradice a zaniklá místa v regionu. Také se počítá se sanací dalších menších objektů, například kapličky na Popově nebo ruin pod Špičákem. Některá města také uspořádají Dny Znovuoživeného Krušnohoří, během nichž se projekt představí veřejnosti," uvedl krajský radní Josef Janů. Projekt byl podpořen částkou ve výši 456 tisíc euro.

V rámci projektu s názvem „Využití moderních interaktivních technologií” si města Ostrov, Boží Dar a Bečov nad Teplou za spoluúčasti německých obcí Breitenbrunn a Annaberg - Buchholz pořídí tzv. interaktivní infokiosky, prostřednictvím kterých návštěvníci získají potřebné informace o možnostech výletů či kulturních akcích v celém regionu. Dotace na projekt činí 179 tisíc euro.

Finanční podporu ve výši 196 tisíc euro dostane také střelecký klub AVZO Cheb, který společně  se střeleckým spolkem z Bad Lobensteinu zrealizuje řadu aktivit vedoucích ke zintenzivnění spolupráce a navázání dalšího partnerství. 

Evropské finance mohou získat i další projekty z našeho regionu. „Jedná se o takzvané náhradní projekty „Cyklotrasa Plesná – Bad Brambach” a „Centrum kultury a umění Aš – Adorf”, které ale zatím čekají na finanční prostředky, jež by se mohly vrátit z úspor již realizovaných projektů,” vysvětlil Josef Janů.

Každý, kdo rád natáčí videa a chtěl by se zúčasnit soutěže, může pořídit spot o některém z uskutečněných projektů a získat tak atraktivní cenu. Bližší informace k soutěži naleznou zájemci na stránkách programu.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 2. 7. 2018 - 14:11