Domů Aktuality Ceny Křesadlo se budu v kraji udělovat už pojedenácté

Ceny Křesadlo se budu v kraji udělovat už pojedenácté

​​Dobrovolníci, kteří zcela nezištně pomáhají druhým, převezmou ceny Křesadlo v 11. ročníku ankety vyhlašované Mateřským centrem Karlovy Vary. Cena, která je symbolem vykřesané jiskřičky lidství, bude patřít čtyřem vybraným dobrovolníkům. Záštitu nad akcí převzal náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis a primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Nominovat dobrovolníky ze svého okolí mohou všichni občané i organizace. Navrhnout lze člověka, který bez nároku na odměnu pomáhá s nákupem, s doučováním, je psychickou podporou pro někoho ve složité situaci. Nominace mohou lidé zasílat nejpozději do 28. března 2018 na adresu: MCKV, Kollárova 17, 360 09 Karlovy Vary, nebo e-mailem na mckv@seznam.cz. Nominační formulář a další podrobnosti najdou zájemci na stránkách Mateřského centra Karlovy Vary.O držitelích Křesadla 2017 rozhodne devítičlenná komise. Slavnostní předávání cen proběhne v dubnu v Parkhotelu Richmond v Karlových Varech.

Křesadlo je prestižní ocenění vybraných dobrovolníků replikou historického křesadla za jejich dobrovolnou službu. Cílem udělování ceny je zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o tuto činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají. Myšlenka každoročního ocenění dobrovolníků vznikla v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001. Podobné ceny se udělují v USA, existují i v některých okolních zemích, například v Maďarsku, kde ji předává každoročně prezident. 
Křesadlo jako předmět je autorský originál Jaroslava Zívala, kováře z hradu Křivoklát, který podle starých vzorů vyrobil opravdové a funkční křesadlo. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 9. 3. 2018 - 12:36