Domů Aktuality ​Zpestřete si začátek nového roku návštěvou karlovarské galerie

​Zpestřete si začátek nového roku návštěvou karlovarské galerie

​Galerie umění Karlovy Vary si pro své návštěvníky připravila novoroční dárek, a sice vstupné za symbolickou jednu korunu. Kromě stálé expozice je zde k vidění výstava Aloise Wachsmana, která představuje výběr z osobité malířské tvorby významné osobnosti české meziválečné avantgardy. V Becherově vile je pak připravena výstava připomínající dětský svět zobrazený v prvorepublikové literární tvorbě bratří Čapků. Otevřeno bude od 12 do 17 hodin.

Tvorba Aloise Wachsmana nebyla příliš často prezentována, poslední větší výstava se uskutečnila v roce 1979 v královohradecké galerii. Na aktuální karlovarskou výstavu bylo zapůjčeno více než padesát malířských a kresebných děl z patnácti galerijních i soukromých sbírek. Reprezentativní soubor přibližuje autorův magický realismus a primitivismus, následný imaginativní kubismus i vrcholné období svébytného pojetí surrealismu.

Výstava bratří Čapků si nečiní nároky představit jejich tvorbu v plném rozsahu, je však působivou sondou do dětské tematiky, kterou zpracovávali se stejnou lehkostí, poctivostí a erudicí jako všechny ostatní náměty. V Becherově vile návštěvníci uvidí olejomalby, pastely a především ilustrace. Nechybí ani návrhy scén. Výstavu rovněž doprovází bohatý výběr knih obou autorů, jež jsou dodnes pilířem literatury pro děti v celoevropském měřítku. Více se dočtete na internetových stránkách Galerie umění Karlovy Vary.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 28. 12. 2017 - 09:32