Domů Aktuality Karlovarský kraj vznesl zásadní připomínku k e-receptům

Karlovarský kraj vznesl zásadní připomínku k e-receptům

​Lékaři, respektive všechna zdravotnická zařízení budou muset s účinností od 1. ledna 2018 předepisovat léky pouze prostřednictvím elektronických receptů. Povinnost vyplývá z novely zákona o léčivech. Pro lékaře v malých obcích nebo pro ty, kteří už se své práci věnují v důchodovém věku, je to natolik velký problém, že řada z nich uvažuje o ukončení činnosti. Kraj proto navrhl ministerstvu zdravotnictví, aby se v prováděcí vyhlášce k novele zákona z této povinnosti vyjmuli lékaři v obcích do 500 obyvatel a lékaři nad 65 let věku.
"Věkový průměr praktických lékařů v našem kraji dosahuje skoro 60 let, lékaři v nejmenších obcích navíc často nemají potřebnou techniku, nebo přejíždějí mezi několika ordinacemi. Ne všude je k dispozici počítač, tiskárna a připojení k internetu. Pokud budou muset pod hrozbou likvidační sankce předepisovat léky výhradně formou e- receptu, raději své ordinace uzavřou. Bohužel někteří z nich už ukončení činnosti avizovali. Pro náš kraj by to znamenalo podstatné zhoršení dostupnosti zdravotní péče, a to nejen v případě praktických lékařů, ale i některých specialistů. Už v polovině roku jsme prostřednictvím Asociace krajů apelovali na ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby tyto instituce umožnily výjimku. Ale bez úspěchu. Proto jsme přišli se zásadní připomínkou, která by situaci pomohla alespoň částečně řešit, “ uvedl krajský radní Jan Bureš. Kraj nyní bude očekávat stanovisko ministerstva zdravotnictví, jež by se mělo připomínkou zabývat.

Po konzultaci s praktickými lékaři také kraj připravuje zavedení nového dotačního titulu, díky kterému by mohly obce získat dotaci na vybavení ordinací praktických lékařů informačními technologiemi. „Nový dotační titul se bude týkat obcí do 3 tisíc obyvatel. Návrhem by se mělo zabývat krajské zastupitelstvo na svém jednání na počátku listopadu,“ dodal radní. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 11. 10. 2017 - 12:20