Domů Aktuality ​Královská mincovna v Jáchymově vystavuje opravdové unikáty

​Královská mincovna v Jáchymově vystavuje opravdové unikáty

​V Královské mincovně Jáchymov můžete obdivovat teprve nedávno popsané minerály. Díky spolupráci s doktorem Jakubem Plášilem z Fyzikálního ústavu Akademie věd se podařilo expozici hornin a minerálů doplnit o dalších šest nových vzorků. Během prázdnin je zde otevřeno vždy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.

Návštěvníci muzea uvidí vzorky plavnoitu, kyanotrichitu, reichenbachitu a antimonitu. Posledně jmenovaný minerál je sice relativně běžný, avšak v Jáchymově extrémně vzácný. Plavnoit byl jako nový minerál schválen již před několika lety, nicméně doplněný vzorek představuje jednu z jeho nejlepších známých ukázek. Opravdovými unikáty jsou ovšem nové minerály horákitu a kroupaitu, původem z bývalých jáchymovských uranových dolů. Tyto minerály byly poprvé popsány doktorem Plášilem a jeho kolegy a jejich existenci odborníci uznali teprve koncem června tohoto roku. Královská mincovna je v současnosti jediným místem, kde jsou k vidění.

Za prohlédnutí stojí i zbytek stálé expozice, která je věnována dějinám města Jáchymova. Dozvíte se zde například něco o době největšího rozkvětu ražby mincí či radonového lázeňství. Nechybí ani informace o táborech politických vězňů. Součástí prohlídkové trasy je i rozsáhlé podzemí. V části sklepení je umístěno lapidárium s fragmenty portálů a ostění z již neexistujícího domu mincmistra. Více informací najdete na internetových stránkách muzea.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 15. 8. 2017 - 11:35