Domů Aktuality Zdravotní sestry z našeho regionu budou moci absolvovat bakalářské studium přímo v kraji

Zdravotní sestry z našeho regionu budou moci absolvovat bakalářské studium přímo v kraji

​Zdravotní sestry z našeho kraje si budou moci při zaměstnání doplnit potřebné vysokoškolské vzdělání přímo v Karlových Varech a v Chebu. Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni otevře v kraji od nového akademického roku dvě konzultační místa pro kombinovanou formu studia v oboru všeobecná sestra. Ke studiu fakulta přijme celkem 25 studentů. V tomto týdnu o tom informovala děkanka fakulty Ilona Mauritzová.

Zázemí pro konzultační místa vznikne ve spolupráci s Fakultou ekonomickou ZČU v Chebu a v prostorách karlovarské vyšší odborné školy zdravotnické, kde se budou vyučovat některé praktické předměty. Výuka bude probíhat v pátek a o víkendech a zajistí ji špičkoví odborníci fakulty z Plzně. „Zájem je velký už teď, informaci o možnosti studia šíříme do nemocnic a ozvalo se více než 50 lidí. Přihlášky se budou podávat pravděpodobně do 15. srpna. Je třeba zvýšit počet sester v Karlovarském kraji a od otevření střediska si slibujeme, že díky této možnosti budou sestry v kraji zůstávat,“ řekla děkanka. Fakulta​ chce také požádat o akreditaci pobočky v regionu.

Na vzniku pracovišť 
se vedení fakulty dohodlo s Karlovarským krajem. „Jednali jsme o tom už od února a jsem rád, že se v tak extrémně krátkém čase podařilo záměr uskutečnit. Sestrám to významně zjednoduší možnost studia při práci a praxi budou vykonávat v prostředí nemocnic, na které jsou zvyklé. Kraj na podporu činnosti těchto míst vynaloží okolo 1 milionu korun, od ledna příštího kalendářního roku si už bude škola náklady hradit ze svých zdrojů,“ uvedl krajský radní Jan Bureš.

Hejtmanka Jana Vildumetzová ocenila spolupráci všech, kteří se na zřízení konzultačních míst podíleli, ať už je to vedení Fakulty ekonomické ZČU se sídlem v Chebu, nebo zástupci měst. „Těšíme se, že zájem o studium projeví dostatečný počet uchazečů, protože sestry v našich nemocnicích velmi chybí, dosavadní systém jejich vzdělávání není šťastný a tohle je další krok, jak situaci zlepšit,“ dodala. Veškeré informace o přijímacím řízení najdou lidé už brzy na stránkách Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni, na stránkách Karlovarského kraje a v Krajských listech.

Stále platí, že absolventi středních zdravotnických škol v oboru zdravotnický asistent musí pokračovat ve vzdělávání po maturitě buď v bakalářském oboru všeobecná sestra na vysoké škole, či ve tříletém studijním oboru na vyšší odborné škole. Novela zákona o nelékařských povoláních by ale měla umožnit od září letošního roku zkrácení potřebné délky studia všeobecných sester až o 2 roky, tedy čtyřletý maturitní obor + 1 rok zkrácený nástavbový obor. Novela se ale nevztahuje na studenty oboru zdravotnické lyceum na středních zdravotnických školách. K vysokoškolskému studiu se hlásí navíc i absolventi gymnázií a jiných středních škol, kteří pro kvalifikaci všeobecná sestra potřebují právě bakalářské vzdělání. To je potřebné  například také pro vykonávání funkce vrchní sestry.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 6. 2017 - 13:07