Domů Aktuality Hornické památky se po zimě opět otevřou veřejnosti

Hornické památky se po zimě opět otevřou veřejnosti

​Za necelé dva týdny, přesně 1. května, se návštěvníkům otevřou brány Dolu Jeroným v Čisté a Štoly č. 1 v Jáchymově. Na prohlídku těchto unikátních hornických památek se budete moct vydat jakýkoliv den v týdnu, vždy od 10 do 16 hodin. Již nyní si však můžete prohlédnout stálou expozici Hornického muzea Krásno.

Národní kulturní památka Důl Jeroným v Čisté je ojedinělým svědkem hornických dovedností našich předků. Ačkoliv nebyl nikdy tak bohatý a věhlasný jako jiné doly v okolí, na rozdíl od nich si zachoval svou původní podobu. V jeho centrální části se nacházejí impozantní komory ze 16. století. Na řadě míst jsou rovněž patrné stopy po někdejším dobývání cínu.

Jednou s nejvýznamnějších památek upomínajících na bohatou hornickou minulost Jáchymova je pak Štola č. 1, kterou vyrazili horníci v 50. letech. Štola dosahuje délky 230 metrů a jedna z jejích bočních chodeb protíná stříbronosnou žílu Evangelist. Nechybí ani vstupní budova ve stylu dřevěných lágrových domů, ve které je umístěna malá expozice věnovaná politickým vězňům.

Hornické muzeum Krásno se rozkládá v prostorách bývalého cínového dolu Vilém, který byl činný až do 90. let. V současnosti je zde prezentována historie rudného i uhelného hornictví, mineralogie a geologie Slavkovského lesa. Navštívit lze ukázkovou štolu či si prohlédnout expozici důlní dopravy a výstavu báňského záchranářství. Od 6. května se navíc můžete projet důlním vláčkem. Více informací naleznete na internetových stránkách Muzea Sokolov.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 18. 4. 2017 - 14:51