Domů Aktuality V Přebuzi řešila hejtmanka se starostou stav silnice do Nejdku

V Přebuzi řešila hejtmanka se starostou stav silnice do Nejdku

​Do města Přebuz na Sokolovsku zamířila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová na další ze svých pracovních cest. Starosta Martin Bruoth přivítal hejtmanku na městském úřadě a seznámil ji s problémy, které Přebuz trápí.


Obyvatelé městečka se dlouhodobě potýkají se špatným stavem silnice směrem na Rudné do Nejdku. Podle starosty silnici využívají lidé z Přebuzi​ k dopravě do práce v Nejdku, do školy, i na nákupy, bohužel  rozbitou vozovku stále více devastují především nákladní vozy, které pro Lesy ČR zajišťují převoz vytěženého dřeva.  Často zastavují přímo na silnici a blokují dopravu, navíc jde často o přetížená auta, což se na kvalitě povrchu samozřejmě také odráží. „Situaci budu obratem řešit se svým náměstkem Martinem Hurajčíkem, který má na starosti oblast dopravy. Budeme jednat i se zástupci Lesů ČR, aby zajistili plynulý a bezpečný provoz po této silnici,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová a dodala, že kraj před časem oslovil všechny starosty, aby pomohli zmapovat nejhorší silnice v kraji a podle toho potom kraj upravil harmonogram plánovaných oprav. 

V blízkosti Přebuzi se nachází Národní přírodní rezervace Rolavské vrchoviště, kterou navštěvují turisté, cyklisté, ale bohužel se v chráněném území čas od času pohybují i čtyřkolky a ničí přírodu. Dobrovolníci z města se snaží udržovat v oblasti pořádek, ale podle starosty by bylo zapotřebí oficiálně pověřit někoho z nich, aby se mohl stát „stráží přírody“. Hejtmanka přislíbila, že zjistí bližší informace k možnosti, jak toto pověření získat.


Po úvodním setkání se společně vydali na prohlídku obce, kde starosta ukázal hejtmance pomník obětem 2. světové války a informoval ji o tom, že na některé akce město čerpá dotace z krajského Programu obnovy venkova.  V plánu mají v Přebuzi opravu místní komunikace a chtějí získat příspěvek od Ministerstva pro místní rozvoj ČR na obnovu památníku připomínajícího události 1. světové války. Řeč byla také o zasloužilém sportovci Jaroslavu Kočím, který se v červnu dožije 82 let a stále aktivně hraje stolní tenis. „Určitě ráda jménem Karlovarského kraje jubilantovi poblahopřeji, protože je to úctyhodný věk a já velmi ráda vždy slyším, že jsou senioři aktivní a udržují se v dobré kondici,“ doplnila Jana Vildumetzová.

Ani v Přebuzi nechybělo setkání hejtmanky s občany, s nimiž diskutovala o stavu silnic nebo o zániku malých prodejen v menších obcích. Vysvětlila  jim také záměr kraje dokončit během letošního roku projekt Senior pasů, které budou určeny lidem od 55 let věku a nabídnou například různé slevy na vstupy do muzeí a galerií, do lékáren, nebo na různé zdravotní pomůcky. Pozvala je rovněž na květnový Den s hejtmankou a připomněla možnost zaslat dotazy a podněty do internetové hejtmanské „odpovědny“.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 13. 4. 2017 - 13:08