Domů Aktuality V karlovarské nemocnici mohou nově přistávat i vojenští záchranáři

V karlovarské nemocnici mohou nově přistávat i vojenští záchranáři

​Pacienti v ohrožení života budou mít větší šanci na záchranu. Od dnešního dne mohou v Nemocnici v Karlových Varech přistávat vrtulníky Letecké záchranné služby Armády ČR Plzeň – Líně. U historicky prvního příletu vrtulníku PZL W-3 Sokół nechyběla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová ani ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Armády ČR brigádní generál Zoltán Bubeník.

„Jsem velice ráda, že se po dlouhých letech konečně podařilo vyřešit problém s přistáváním vrtulníků Letecké záchranné služby Armády ČR v karlovarské nemocnici. Projekt Pavilonu akutní medicíny totiž vůbec nepočítal s přistáváním těžších strojů, což byla jednoznačně chyba. Pokud pro pacienta letěl vojenský vrtulník, musel přistát na letišti nebo u řeky Ohře. Přitom v záchraně lidského života jde o minuty, ne-li o vteřiny,“ uvedla hejtmanka.

Změna užívání stavby si vyžádala nové statické posouzení a zpracování projektové dokumentace. Náklady na její přípravu hradil Karlovarský kraj a dosáhly částky 90 tisíc korun bez DPH. Samotná  úprava heliportu pak vyšla na 25 tisíc bez DPH a zaplatila jí nemocnice. Heliport byl zkolaudován dle požadavků Úřadu pro civilní letectví začátkem března tohoto roku.

Aktuálně létá vrtulník přímo z karlovarské nemocnice zhruba šestkrát ročně a další až dvacítka pacientů je převážena k transportu na jiná místa přistání. Nově se počítá s tím, že z nemocnice bude létat v průměru jeden transport týdně do specializovaných center v Plzni nebo Praze a zhruba stejný počet pacientů by měl být naopak transportován do nemocnice. Jak uvedla hejtmanka, podle připravované koncepce by i do budoucna měla zajišťovat provoz letecké záchranné služby v Karlovarském kraji Armáda ČR.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 21. 3. 2017 - 15:18