Domů Aktuality Hejtmanka navštívila Nebanice

Hejtmanka navštívila Nebanice

​Dalším cílem hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové na cestách městy a obcemi se staly Nebanice na Chebsku. V obci ji přivítala starostka Jitka Vlková, která hejtmanku také provedla budovou obecního úřadu.


Hovořily o tom, jak se obec postupně zbavila dluhu ve výši téměř 84 miliony korun, který Nebanicím zůstal především po krachu firmy, jež měla připravit pozemky pro stavbu rodinných domků. V současnosti je obec oddlužená a pokračuje ve svém rozvoji. Starostku ale trápí problém s opatrovnictvím, protože i péče o jednoho opatrovance je velmi zatěžující. „Ze zkušenosti vím, že opatrovnictví je problematické pro řadu obcí. Proto se pro příští období předpokládá, že bude možné s účinností nového zákona k veřejnému opatrovnictví uzavírat veřejnoprávní smlouvy mezi malými obcemi a především obcemi s rozšířenou působností o výkonu této agendy. Do budoucna bych chtěla na krajském úřadě vyčlenit dva zaměstnance, kteří by se přímo opatrovnictvím zabývali,“ vysvětlila hejtmanka.

Společně
se starostkou se pak vypravily do areálu Farmy Nebanice, která je proslulá chovem koní. Majitel farmy Miloslav Šimáček seznámil hejtmanku s aktuální situací farmy, kde se nyní starají o 74 hřebců a klisen, a ukázal jí některé z nejúspěšnějších závodních koní. Diskutovalo se i o plánovaném Světovém poháru čtyřspřeží, nad kterým Jana Vildumetzová převzala záštitu. Během projížďky obcí si hejtmanka prohlédla dětské hřiště, nově opravenou silnici k rodinným domkům i místní zemědělské provozy.

Příjemná atmosféra vládla na setkání s nebanickými občany, kteří spolu s hejtmankou řešili například potíže s vlakovým spojením při cestě do Chebu a zpět. Jana Vildumetzová je informovala o jednání se zdravotními sestrami karlovarské a chebské nemocnice kvůli navýšení mezd, o plánovaném krajském projektu Senior pasů, o dostavbě D6, nebo o tématech nedávno ukončené návštěvy prezidenta republiky v našem kraji.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 10. 3. 2017 - 09:22