Domů Aktuality I v našem kraji platí mimořádná opatření kvůli ptačí chřipce

I v našem kraji platí mimořádná opatření kvůli ptačí chřipce

​V poslední době se na území České republiky vyskytla nebezpečná nákaza drůbeže a ptactva ptačí chřipkou. Státní veterinární správa ČR proto nařídila mimořádná opatření, která by měla zamezit šíření aviární influenzy do dalších oblastí.​

Všichni chovatelé, kteří jako podnikatelé chovají drůbež nebo jiné ptactvo v zajetí, nesmějí zvířata pouštět do volného výběhu. Ochranu chovů by měli zajistit tím, že zabrání vniknutí volně žijících ptáků do chovných hal. Každý chovatel by měl vést řádnou evidenci o chovu, úhynech, přesunech a veterinárních ošetřeních zvířat. 

Státní veterinární správa také zakázala trhy s drůbeží a ostatním ptactvem, výstavy, přehlídky, výkonnostní zkoušky a chovatelské soutěže včetně soutěží poštovních holubů. Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z těchto opatření může správní orgán podle zákona uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun pro fyzickou osobu, dále pak až 2 miliony korun, jde-li o právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu. 


„Nařízení Krajský úřad Karlovarského kraj vyvěsil na své úřední desce. V našem regionu zatím žádný výskyt ptačí chřipky hlášen veterinární správě nebyl,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Karel Jakobec. Veškeré informace najdou lidé na stránkách Státní veterinární správy ČR.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 12. 1. 2017 - 12:46