Domů Aktuality Na západě Čech se diskutovalo o konkurenceschopnosti lázní

Na západě Čech se diskutovalo o konkurenceschopnosti lázní

​Františkovy Lázně hostily v pořadí již 19. konferenci Sdružení lázeňských míst. Mezi stovkou účastníků nechyběl ani ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček či první náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Ministr zdravotnictví přítomné ujistil, že do lázeňství půjde příští rok opět víc peněz. „Úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví navýší finance pro segment lázeňství o čtyři procenta,“ potvrdil Svatopluk Němeček a podotkl, že v současné době lázně bojují s nedostatkem personálu.

Kromě navýšení úhradové vyhlášky pro příští rok je ministerstvo zdravotnictví připraveno podporovat projekty odborných balneologických výzkumů. Právě vědecké doložení účinků lázeňské péče je nedílnou součástí jeho rozvoje. „Pokud klinicky dokážeme účinky lázeňství, bude to ten nejlepší nástroj pro propagaci českých lázní,“ uvedl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

S tím souhlasil také první náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik, podle kterého by měla v regionu vzniknout škola, která bude vychovávat profesionály v oboru balneologie. Klást se musí důraz i na certifikaci. „Spousta hotelů v Karlovarském kraji zneužívala slovo lázeňské. Jenže to, že lázeňskou péči nabízely, ještě neznamenalo, že ji pacienti dostali. Je nutné rozlišovat lázeňství, welness a čistě pobytová a odpočinková zařízení," řekl Jakub Pánik.

V rámci konference byla také udělena cena Osobnost českého lázeňství roku 2016. Z rukou předsedy Sdružení lázeňských míst Petra Kulhánka ji převzala Lena Mlejnková. Vystudovaná inženýrka ekonomie se zasazuje o prosazení spojení ekonomického a medicínského aspektu lázeňství a je známa též svou rozsáhlou publikační činností. V období krize se mimo jiné aktivně zapojovala do boje o záchranu lázeňské péče.

Sdružení lázeňských míst, které konferenci pořádalo ve spolupráci s Agenturou CzechTourism a městem Františkovy Lázně, si letos připomíná 25 let od svého založení. „Stalo se během své existence významným partnerem pro státní správu v otázkách týkající se lázeňství, stalo výrazným propagátorem lázeňství v České republice a jeho zásluhou je i restart českých lázní před dvěma lety," uzavřel předseda Petr Kulhánek.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 25. 10. 2016 - 13:57