Domů Aktuality V soutěži nástrojů uspěli i výrobci kytar z ISŠ Cheb

V soutěži nástrojů uspěli i výrobci kytar z ISŠ Cheb

​Neobyčejně silné obsazení měl letošní už devátý ročník soutěže výrobců hudebních nástrojů, kterou pořádala Houslařská škola na Integrované střední škole v Chebu. V pozvané konkurenci ze Saska a České republiky se neztraitli ani mistři houslaři a kytaráři z Karlovarského kraje.

Z tónových přehrávek westernových kytar si první místo odnesl učitel odborného výcviku na ISŠ Cheb Jindřich Růžička. Jeho prvenství svědčí o kvalitě výuky i odbornosti zaměstnanců školy. V té samé kategorii bylo milým překvapením druhé místo Nikolase Baláže, čerstvého absolventa Houslařské školy na ISŠ Cheb. 

Soutěž probíhala ve dvou dnech 17. a 18. června v prostorách nově zrekonstruované školy – v Centru dřevozpracujících oborů. Nejdříve přišla na řadu tónová zkouška houslí. Výrobci do ní přihlásili rekordní počet 32 nástrojů, což dalo zabrat vzácnému hostu přehrávek virtuosovi Jaroslavu Svěcenému. Při hodnocení tolika výrobků musel dokonce jako pomůcku použít tzv. referenční nástroj ze své sbírky. 

„Velkým překvapením bylo, že druhé a třetí místo obsadila firma Strunal Schönbach se svými dvěma koncertními nástroji. Absolutním vítězem se stal Ole Jacob Nordheim z Norska studující na houslařské škole v Klingenthalu. Jaroslav Svěcený si celou akci velmi pochvaloval, poskytl zájemcům různé cenné rady a rád s nimi pobesedoval. Houslové přehrávky uzavřel recitál na vítězný nástroj,“ uvedl Jiří Pátek za tým Houslařské školy ISŠ Cheb.

Přehrávek v kytarové části se během druhého soutěžního dne ujal přední český kytarový interpret Petr Saidl z pardubické konzervatoře. V kategorii španělských kytar z druhého a třetího místa radoval mistr kytarář z Lubů Jan Schneider mladší. Za absolutního vítěze zvukové zkoušky byl vyhlášen Vincent Humml z Německa. „Letošní přehrávky se opět velmi zdařily a věříme, že i návštěvníci z řad odborné a laické veřejnosti byli spokojeni. Jsme přesvědčeni, že soutěž má v hudebně-nástrojařské tradici našeho regionu své opodstatnění,“ dodal Jiří Pátek.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 4. 7. 2016 - 13:34